“Natuurlijk moet je medisch specialisten meer betrekken bij beslissingen over ict. Maar, vraagd dan niet alleen de hobbyist die al bij voorbaat enthousiast is over nieuwe ict-toepassingen. Nee, je moet juist de kritische gebruiker erbij vragen, iemand die namens zijn beroepsgroep voortdurend de vraag kan stellen: wat schieten wij daarmee op? En je moet als ziekenhuis dan ook het lef hebben, als blijkt dat de voordelen niet duidelijk opwegen tegen de nadelen, om het gewoon niet door te laten gaan.
Het probleem bij ict is dat je eigenlijk pas in de praktijk erachter komt hoe het allemaal werkt en vooral wat je er eigenlijk nu echt aan hebt. Leveranciers vertellen van tevoren dat het allemaal geweldig is, maar vaak blijkt dat dan toch tegen te vallen. De software kan veel minder dan wat in de ogen van de opdrachtgever beloofd is, werkt veel gecompliceerder dan voorgespiegeld, is veel minder flexibel en soms blijken er flinke verschillen van mening te zijn of over hoe werkprocessen zouden moeten verlopen en hoe de software dat moet ondersteunen.
Dat ligt voor een deel ook aan de ziekenhuizen zelf, omdat werkprocessen per afdeling kunnen wisselen. Nadeel is ook dat, zodra de software is geïmplementeerd, de leverancier vaak vindt dat hij klaar is terwijl het dan pas echt begint. Dan moet er van alles en nog wat bijgesteld worden.
De techniek moet misschien niet leidend zijn, maar soms toch weer wel. Het voordeel van ict is namelijk dat ze dwingt tot eenduidigheid. Wij willen bijvoorbeeld in ons EPD iets vastleggen over wel of niet reanimeren. Dat dwingt ons om dat voor alle afdelingen eenduidig vast te leggen. Ict dwingt je om processen te stroomlijnen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)