Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorbraak in aansluiting Chipsoft-epd’s op pgo’s

Bert Bukman
Het overhevelen van medische gegevens uit een ziekenhuis-epd naar een pgo (persoonlijke gezondheidsomgeving) is mogelijk. Dat blijkt uit een praktijkproef van ChipSoft en de Reinier Haga Groep. Hiermee ligt de weg open voor grootschalige ontsluiting van medische dossiers voor patiënten zelf. 50 van de 75 Nederlandse ziekenhuizen gebruiken een epd van ChipSoft.
ChipSoft
Getty Images / iStock

De test van Chipsoft en de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep betrof de pgo’s van twee grotere leveranciers, Quli en Ivido. De resultaten zijn volgens alle betrokkenen naar tevredenheid. De testgegevens kwamen op de juiste wijze over. En als er aanpassingen werden gedaan in het ziekenhuis-epd, kwamen deze ook in de pgo’s terecht.
Hiermee werd voldaan aan het MedMij-afsprakenstelsel. Dit is een serie technische en juridische afspraken waaraan pgo’s moeten voldoen om te worden toegelaten op de Nederlandse markt.

Veelbetekenend resultaat

‘Deze test is een flinke stap in de goede richting’, zegt Rutger Leer. Hij is als adviseur van M&I/Partners nauw betrokken bij enkele pgo-trajecten en medeverantwoordelijk voor de pgo-vergelijker van het consultancybureau.
‘De eerste stappen zijn vaak het moeilijkste, omdat de systemen elkaar en de standaard moeten leren kennen en inrichten’, vervolgt Leer. ‘Dat deze test nu goed is verlopen, betekent veel. En niet in de laatste plaats is de deelname van ChipSoft van groot belang. Als leverancier van zeer veel ziekenhuis-epd’s is hun medewerking eigenlijk onontbeerlijk.’
‘Alle leveranciers zijn voor ons relevant’, zegt Mark Elstgeest, programmamanager van MedMij. Maar omdat patiënten het belangrijk vinden dat het ziekenhuisdossier in hun pgo komt en de meeste ziekenhuizen zijn aangesloten bij ChipSoft, is dit een grote doorbraak’, vindt ook Elstgeest. ‘Het feit dat het uitwisselen van gegevens slaagde bij twee verschillende pgo’s, is een extra waarborg voor een voorspoedig vervolg.’

Praktische bezwaren ChipSoft

ChipSoft laat weten verder te willen met het koppelen van zorgaanbieders en pgo’s. ‘De komende tijd gaan we wat ons betreft, samen met onze klanten implementeren,’ zegt Vincent van den Berg. Hij is innovatieconsultant bij de epd-leverancier.
Wel stuitte ChipSoft nog op een aantal praktisch bezwaren. ‘Dit zijn vooral technische vragen over authenticatie en autorisatie. Door zo veel mogelijk te werken op basis van bestaande internationale standaarden voorkom je implementatiefouten bij aansluitende partijen. Als die punten worden aangepast, is er voor ons geen enkele belemmering om toe te treden tot het MedMij-stelsel. Zeker niet nadat we vrijdag hebben gezien dat het echt werkt.’

Uitwisselingsoplossing Zorgplatform

Bij de test werd gebruikgemaakt van Zorgplatform. Dit is een door ChipSoft ontwikkelde technische oplossing die uitwisseling mogelijk maakt voor alle klanten van het bedrijf. ‘De keuze voor Zorgplatform was aan ChipSoft,’ benadrukt Mark Elstgeest. ‘Zij vonden dat de beste oplossing, en omdat het werkt zijn wij het daar natuurlijk mee eens. Dit biedt ChipSoft een kans om hun klanten te bedienen. Zijn hebben er immers ook belang bij dat zij medische gegevens kunnen delen met pgo’s.’

Eén voorziening voor uitwisseling met ziekenhuizen én pgo’s

Ook de Reinier Haga Groep is tevreden over de test. ‘Naast de uitwisseling tussen de ziekenhuizen met behulp van Zorg Informatie Bouwstenen (zib’s), kunnen we nu, op basis van dezelfde bouwstenen en dezelfde ict-voorziening, ook uitwisselen met meerdere pgo’s’, aldus een woordvoerder.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.