Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie VWS doorontwikkeling pgo’s: ‘goede aanzet’

Redacteur Zorgvisie
Er zijn verscheidene aanbieders van pgo's op de markt. De doorontwikkeling van deze persoonlijke gezondheidsomgevingen kent echter nog voldoende uitdagingen. ‘De subsidie van VWS is een goede aanzet om communicatie van gegevens mogelijk te maken’, meent Hans ter Brake, directeur van PGO Quli.
Floor Sieverink e-health

Het ministerie van VWS liet onlangs weten 4 miljoen euro uit te trekken voor de ontwikkeling van de persoonlijke gezondheidsomgevingen. Per leverancier is maximaal 160.000 euro beschikbaar. Als iedereen het maximale bedrag aanvraagt, biedt de subsidieregeling ruimte voor 25 leveranciers. ‘Dit terwijl in Nederland zo’n 50 pgo-aanbieders zich bij MedMij kenbaar gemaakt hebben’, vertelt Ter Brake.

Hij vraagt zich dan ook af hoe dit zal uitpakken, aangezien niet elke pgo-leverancier ervan kan profiteren. Onlangs nog werd pgo-aanbieder Patiënt1 failliet verklaard, juist in de week dat VWS de subsidieregeling aankondigde. Terwijl Patiënt1 naar eigen zeggen een van de grootste aanbieders van persoonlijke gezondheidsdossiers was.

Businesscase

Volgens Ter Brake wordt er nog steeds gezocht naar manieren om de ‘digitale samenwerking’ tussen patiënten en zorgverleners verder te verbeteren. ‘Het is belangrijk dat zorgorganisaties openstaan voor digitalisering en op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een pgo.’ Want een pgo heeft immers pas toegevoegde waarde wanneer zorgorganisaties informatie delen met de patiënt.

Zorgorganisaties worden volgens Ter Brake eigenaren van de businesscase wat betreft de pgo’s. ‘Zij zijn belanghebbende en een bepalende factor in innovatie. Daarmee worden (samenwerkende) zorgorganisaties ook de duurzame financiers. Zij zijn geen eigenaar van de data, maar wel van de mogelijkheden de pgo in te zetten voor innovatie en verbetering van zorgprocessen en zorguitkomsten.’

Levenslang hulpmiddel

Een pgo is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata. ‘Een persoonlijke gezondheidsomgeving is meer dan alleen gegevens’, aldus Ter Brake. ‘Je moet als patiënt en zorgverlener echt iets met die gegevens kunnen doen. Zo is online interactie tussen patiënt en zorgverlener erg belangrijk. De pgo biedt kennis, gerichte behandelplannen en zelfmanagementprogramma’s.’

De pgo  wordt beheerd door de eigenaar in casu de patiënt. ‘Maar als de patiënt zelf niet in staat is om zijn eigen pgo te beheren, dan is het van groot belang dat een naaste erbij wordt betrokken.’

MedMij

Onlangs hebben meer dan vijftig leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen zich aangemeld om een keurmerk van MedMij te krijgen. De overheidssubsidie wordt pas beschikbaar gesteld als de leveranciers kunnen bewijzen dat ze aan de MedMij-voorwaarden voldoen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.