Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorzettingsmacht bij ggz ‘als stok achter de deur’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het nieuwe kabinet wil desnoods regionale doorzettingsmacht organiseren om wachtlijsten in de ggz aan te pakken. De NZa lijkt kans te maken, blijkt uit antwoorden van Kamerleden van de coalitiepartijen.
ggz
Foto: iStock

De regeringsverklaring van het kabinet-Rutte III spreekt over het organiseren van een regionale doorzettingsmacht om de wachtlijsten in de ggz aan te pakken. Maar onduidelijk is nog hoe die doorzettingsmacht moet worden georganiseerd. Het ministerie van VWS verwijst voor een toelichting naar de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini refereert aan de afspraken die zorgaanbieders en zorgverzekeraars afgelopen zomer met het ministerie van VWS hebben gemaakt over het verkorten van de wachtlijsten in de ggz. ‘De regionale doorzettingsmacht is een stok achter de deur die het nieuwe kabinet kan gaan uitwerken en kan inzetten als blijkt dat de afspraken onvoldoende worden nagekomen.’

NZa en doorzettingsmacht?

Maar wie krijgt die macht dan? De Nederlandse Zorgautoriteit? ‘Bijvoorbeeld’, laat CDA-Kamerlid Mona Keizer weten. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie noemt dit ‘geen onlogische gedachte, maar we gaan dit nog uitwerken’. D66-Kamerlid Antje Diertens D66, net nieuw in de Kamer, wil zich eerst verdiepen in de materie voordat ze er uitspraken over doet.

Aanpak wachtlijsten ggz

VWS heeft de afspraken over de aanpak van de wachtlijsten in juli gemaakt met GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, het NIP, V&VN, de LVVP, MIND, de Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen en het Platform Meer GGZ. Bij de zorginkoop botsen verzekeraars met ggz-aanbieders. In sommige regio’s leidt dit tot cliëntenstops.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.