Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossier pijnstiller Vioxx kwijt bij IGZ

DEN HAAG - Een dossier met marketingplannen van geneesmiddelenfabrikanten, onder meer van farmaceut MSD, is zoekgeraakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het zoekraken is ongelukkig voor IGZ, aangezien het dossier nodig is in een eventuele rechtszaak tegen farmaceut Merck.

Volgens advocaat Danielle Zwartjens is de marketingstrategie van MSD van belang in de rechtszaak die ze voorbereidt om schadevergoeding te eisen voor gebruikers van het MSD-product Vioxx.

Kwijtraken

Naar aanleiding van een bericht in Trouw bevestigde een woordvoerster van de inspectie dinsdag het kwijtraken van de archiefmap met marketingplannen van een aantal medicijnfabrikanten. In 2000 nam de IGZ de plannen in beslag voor een onderzoek naar reclamecampagnes van farmaceuten. Zwartjens wilde de plannen inzien omdat MSD regels voor het aan de man brengen van medicijnen zou hebben overtreden.

Vijfhonderd mensen

Bij haar kantoor hebben zich vijfhonderd mensen gemeld die schade zouden hebben geleden door gebruik van Vioxx. De fabrikant haalde het middel twee jaar geleden van de markt omdat het de kans op hartaanvallen of beroertes vergroot.

Indruk

In een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, waar de IGZ onder valt, schrijft Zwartjens de indruk te hebben dat de inspectie het marketingplan van MSD niet wil toezenden. Maar de inspectie werpt tegen geen enkel belang te hebben bij het achterhouden van het stuk.

Zaak

Zwartjens stelt dat haar cliënten in een zaak tegen de fabrikant minder sterk komen te staan als ze niet over het marketingplan kan beschikken. Van de vijfhonderd Vioxx-gebruikers die zich hebben gemeld, heeft ze er twintig geselecteerd die in de Verenigde Staten een zaak kunnen beginnen tegen fabrikant Merck, waar MSD een onderdeel van is. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.