Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dranklobby praat mee aan preventietafel alcohol

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De meeste Nederlanders drinken meer alcohol dan gezond is. Om dat te veranderen, zijn prijsverhoging en verkoopbeperkingen het effectiefst. Het is de vraag of zulke maatregelen het Nationaal Preventieakkoord halen: de dranklobby praat mee.
Dranklobby praat mee aan preventietafel
iStock

Ook de politieke haalbaarheid van de maatregelen is ongewis. Beperking van het aantal verkooppunten wordt gezien als effectieve maatregel tegen problematisch alcoholgebruik. De VVD wil echter alcoholverkoop op meer plaatsen toestaan, zoals in kapperszaken en benzinestations.

Nationaal Preventieakkoord

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil problematisch alcoholgebruik terugdringen. Het is een van de drie thema’s in het Nationaal Preventieakkoord dat hij wil sluiten. Voor de gesprekken aan de ‘thematafel problematisch alcoholgebruik’ heeft hij naast dertien zorgpartijen en partijen op het gebied van alcoholpreventie maar liefst zes vertegenwoordigers uit de drankenindustrie uitgenodigd.

Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, verbaast zich hierover. In een artikel van Krista Kroon in het augustusnummer van Zorgvisie magazine zegt hij: ‘Wil je serieuze maatregelen nemen, dan moet je niet alles laten verdunnen door de drankindustrie. Dan praten ze eindeloos en komt er iets uit als een prijsverhoging van vijf cent.’

Terugdringen alcoholgebruik

Opschorten van het reclameverbod naar elf uur ’s avonds, terugdringen van online reclames en flinke prijsverhogingen van alcoholhoudende dranken en beperking van het aantal verkooppunten worden als effectieve maatregelen genoemd.

‘Valt wel mee’

Directeur Peter de Wolf van STIVA (samenwerkingsverband van de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken als ‘Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie’) vindt dat Nederland in internationaal perspectief eigenlijk best goed scoort. Alcohol verbieden uit de supermarkt vindt hij ‘heel ver gaan’. De Wolf stelt zich terughoudend op aangaande STIVA’s inzet: ‘Het hangt van het pakket af. Stel dat wij een campagne willen opzetten, maar er komt een accijnsverdubbeling, dan gaat onze achterban daar niet hard voor lopen.’

Tafelen over alcohol

De voorzitter van de ‘thematafel problematisch alcoholgebruik’ is Leon Meijer, zorgwethouder in Ede. Als expert is Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut betrokken. De gespreksdeelnemers zijn Koninklijke Horeca Nederland, Slijtersunie, Vereniging Drankenhandel Nederland, Landelijke Kamer van Verenigingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, STIVA, VNO-NCW, Nederlandse Brouwers, Ouders en Onderwijs, Nederlandse Vereniging voor Drank- en horecawet Inspecteurs, STAP, Stichting Jeugd en Alcohol, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, KBO-PCOB, Verslavingskunde Nederland, Stichting Positieve Leefstijl, Zorgverzekeraars Nederland, Sportbonden/NOC*NSF en GGD GHOR Nederland.

Zorgvisie magazine
Benieuwd naar de gesprekken aan de andere thematafels ‘ Rookvrije start’ en  ‘Tegengaan overgewicht’? In Zorgvisie magazine nr. 8 kunt u er meer over lezen in de FOCUS-artikelen. Abonnees kunnen deze artikelen online lezen.

1 REACTIE

  1. Met verbazing lees ik dat de drankindustrie mee praat, om het drankverbruik te verminderen/ontmoedigen. Bij de cigaretten industrie hebben we dkunnen zien wat dat tot gevolg heeft. Het is het zelfde als oeen hond een worst voorhouden en zeggen dat hij er maar een kleinstukje van mag gebruiken! Daar waar de euro regeert zal dit niet werken. Ik hoop dat dhr Blokhuis zijn rug recht houd en vasthoud aan zijn uitgangspunten van het beleid. Want drank maakt meer kapot dan je lief is, en kost ons als maatschappij erg veel geld en gezondheid en welzijn. paul zet ‘m op!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.