Dreigende concurrentie door gemeenten

Zorgaanbieders vrezen oneigenlijke concurrentie door gemeenten. In de nieuwe Participatiewet worden gemeenten geprikkeld om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. Werkgeverskoepel ActiZ benoemt het risico dat gemeenten dit zullen doen door hen bijvoorbeeld in te zetten als huishoudelijke hulpen.
Dreigende concurrentie door gemeenten

Volgens woordvoerder Bernadet Naber van ActiZ zijn er nog niet heel veel concrete meldingen binnengekomen dat gemeenten daadwerkelijk arbeidsgehandicapten inzetten voor de uitvoering van zorgtaken. ‘Dat kan ook nog niet want de gemeentelijke aanbestedingen zijn pas net van start gegaan. Maar het kan best zo zijn dat gemeenten in hun Wmo-bestekken al plannen opnemen waarin gemeentebedrijven zorg verlenen. Dat kan hen namelijk behoorlijk wat profijt opleveren, ook qua tarief. Ook al mag dat officieel niet de reden van gemeentelijke uitvoering zijn.’

Transitiecommissie

In de Eerste Kamer is staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) al ingaan op dit potentiële gevaar. Volgens hem

4
22

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.