Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie centra kinderhartchirurgie moeten sluiten

Binnen afzienbare tijd moeten drie van de zes chirurgische kinderhartcentra verdwijnen omdat de kwaliteit anders niet is te garanderen. Klink zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat hij dit advies van de Commissie Lie zal overnemen.

Alleen het Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum en het UMC Groningen blijven over. De locaties UMC Utrecht, AMC Amsterdam en UMC St. Raboud in Nijmegen mogen alleen nog kindercardiologie doen en zullen alle hartinterventies voor kinderen moeten uitbesteden.

Tegenaanval

Het UMC Utrecht legt zich hier vooralsnog niet bij neer. Een woordvoerder: “Wij hebben hier de beste kindercardiochirurg van Europa. Kwalitatief staan wij bovenaan. Bovendien heeft het midden en oosten van het land een eigen centrum nodig: de helft van de patiëntjes met aangeboren hartafwijkingen woont in deze regio.”

Kwaliteit onvoldoende

Omdat er te weinig patiëntjes zijn en te veel centra, voldoet geen van de centra aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door de wetenschappelijke verenigingen. De commissie concludeert in haar rapport dat drie centra genoeg zijn. Dat komt overeen met aanbevelingen van de Gezondheidsraad uit 2003 en 2007. Deze hebben er echter tot op heden niet toe geleid dat de overheid of de centra zelf de behandeling van aangeboren hartafwijkingen hebben geconcentreerd in drie centra.

Sterftecijfers Nijmegen

De commissie is kritisch over de sterftecijfers in Nijmegen: die zijn meer dan drie maal zo hoog dan bij de andere hartcentra. Het St. Radboud ziekenhuis heeft altijd volgehouden dat dat komt omdat het ziekere neonaten opereert, met een kleinere overlevingskans, dan andere kinderhartcentra. De commissie veegt dit argument van tafel en stelt dat de complexiteit van de patientjes niet hoger is. Het St. Radboud heeft laten weten op korte termijn te zullen stoppen met kinderhartoperaties en haar patientjes binnen een jaar onder te brengen bij het UMC Utrecht. Beide centra zijn een fusie aan het voorbereiden waardoor ze in een keer het grootste kinderhartcentrum van het land worden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Emile Lohman: ‘Analyse is niet correct’

Kinderhartcentrum St. Radboud hield vijf weken de deuren gesloten

IGZ: ‘Geen hoger risico kinderhartcentrum UMC St. Radboud’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.