Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie miljoen voor onderzoek zelfdoding

Minister Edith Schippers van VWS stelt extra geld beschikbaar voor onderzoek naar zelfdoding. Voor de komende vier jaar is 3,2 miljoen euro beschikbaar voor een onderzoeksagenda. Dat maakte de minister bekend bij de opening van de tentoonstelling “De Vogelvanger” in het Nederlands Uitvaartmuseum. Deze tentoonstelling staat in het teken van suïcide en preventie.
Drie miljoen voor onderzoek zelfdoding

Minister Schippers: ‘Het taboe moet af van zelfdoding. Veel mensen denken dat praten over zelfdoding, betekent dat je iemand misschien wel over het randje duwt. Terwijl erover praten juist levens kan redden.’ Daarom vindt de minister het werk van de hulplijn 113online van belang. Stichting 113Online is een organisatie die hulp biedt aan mensen in nood die kampen met suïcidale gedachten. 113Online biedt via internet en telefoon hulpverlening en ondersteuning aan voor mensen met suïcidale gedachten en gevoelens, hun naasten, betrokkenen en nabestaanden. Sinds 2009 ontvangt de stichting subsidie van VWS voor haar werk, momenteel wordt gesproken over duurzame financiering van deze vorm van hulp.

Stijging zelfdodingen

Het voorkómen van zelfdoding staat hoog op de agenda van de minister. Het aantal zelfdodingen stijgt al jaren. Begin 2014 werd de landelijke agenda suïcidepreventie naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze agenda kent een breed draagvlak en gaat uit van een geïntegreerde aanpak vanuit verschillende partijen. Zowel vanuit de gezondheidszorg, preventie, media, onderwijs, sociaaleconomische partijen zijn activiteiten geformuleerd met als doel het aantal suïcides en pogingen daartoe terug te dringen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.