Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Drie ziekenhuizen continueren zorg Ruwaard

Mark van Dorresteijn
Het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gaan hoogstwaarschijnlijk de zorg in Voorne-Putten voortzetten. Dat is in samenspraak met zorgverzekeraars CZ en VGZ besloten.
Drie ziekenhuizen continueren zorg Ruwaard

Komende tijd gaan de partijen overleggen welk functieprofiel het nieuwe Spijkenisse Medisch Centrum krijgt. Een goede en veilige overdracht van taken is daarbij een randvoorwaarde.

Short stay

In de nieuwe opzet zal het draaien om short stay ziekenhuis (maandag t/m vrijdag) waarbij vooral gericht wordt op planbare en poliklinische zorg. Uitgangspunten daarbij zijn: dichtbij als het kan, verder weg als het moet; meer samenwerking tussen de ziekenhuizen ten Zuiden van de Maas en een intensieve samenwerking met de eerste lijn zoals huisartsen en verloskundigen.

Veranderingen

De drie ziekenhuizen benadrukken dat er voor de huidige patiënten van het Ruwaard op dit moment zo min mogelijk verandert. Alle geplande afspraken met de patiënten gaan zonder tegenbericht gewoon door. De verandering richting het nieuwe zorgprofiel wordt in fases uitgevoerd. De drie ziekenhuizen werken de komende tijd dit vervolgtraject verder uit. Naar verwachting is dit tussen de vier tot zes weken afgerond.

ACM

De aanvraag ligt nog wel bij de Autoriteit Consument en Markt. Als die het plan formeel goedkeurt, kunnen de ziekenhuizen het Ruwaard overnemen.

Eerdere plannen

De ziekenhuizen zijn eerder in de running geweest om het Ruwaard over te nemen, maar destijds zijn de plannen afgeketst, omdat ze er niet uitkwamen met de zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds.

Ruwaard van Putten

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is vanmorgen door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Zo laat het ziekenhuis weten. Directe aanleiding voor het faillissement is dat het ziekenhuis niet in staat is de salarissen over juni te betalen.

1 REACTIE

  1. De zorgverzekeraars hebben gekozen voor een faillissement. Hierdoor moeten de financiers meebetalen aan het faillissement en belangrijker, kunnen de toelatings- en arbeidsovereenkomsten gemakkelijk worden beëindigd. Als de financiers werkelijk moeten bloeden dan zal de risico-opslag omhoog gaan en dat lijkt niet in het beland van de zorgverzekeraars. Maar als er een regeling wordt getroffen voor de financiers, dan kunnen het personeel en de artsen niet in de kou achtergelaten worden. De details van deze regeling zijn daarom interessant.
    Die toets van de ACM is in het geheel niet boeiend, want ook al neemt de marktmacht van de resterende ziekenhuizen buiten alle proporties toe, de zorgverzekeraars stemmen in en dan zal de ACM als een verstandelijk gehandicapte hond eveneens instemmen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.