Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driekwart verpleegkundigen geconfronteerd met doodswens patiënt

Redacteur Zorgvisie
Bijna driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden krijgt te maken met de doodswens van een patiënt. Tweederde van de professionals heeft het al meerdere keren meegemaakt. Dat meldt V&VN op basis van een peiling onder haar leden.
Euthanasie-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

V&VN hoopt dat er een maatschappelijk debat komt over het thema ‘voltooid leven’ en heeft daarom de ervaringen van de achterban gepeild. Uit die peiling blijkt dat er veel verwarring is over wat er onder ‘voltooid’ valt. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben zelf het idee dat de doodswens van hun patiënten vooral samenhangt met de kwaliteit van het leven en niet met het voltooid zijn ervan. De meerderheid (61 procent) vindt het wel lastig om te onderscheiden wanneer er sprake is van een uiting over voltooid leven of een uiting over een gewenste dood.

Omgang met doodswens
De professionals krijgen vaak van de patiënt zelf te horen dat er sprake is van een doodswens, in 46 procent van de gevallen vraagt een patiënt de medewerker om hulp hierbij. De verpleegkundigen en verzorgenden die meededen aan de peiling laten bijna allemaal weten dat ze zo’n hulpvraag bespreken met collega’s. Ze denken dat een doodswens vooral samenhangt met eenzaamheid en het steeds afhankelijker worden van anderen. Van de respondenten vindt 73 procent dat een patiënt hulp bij het sterven zou moeten krijgen als de factoren eenzaamheid en afhankelijkheid weg zijn genomen en hij zijn leven nog steeds als voltooid ziet. Ongeveer de helft van de ondervraagden zou zelf ook een rol op zich nemen in dit stervensproces, onder voorwaarde dat er een duidelijke toetsing komt van het begrip voltooid leven. Ruim een derde van de respondenten (35 procent) gaf aan dit hoe dan ook niet te willen doen.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.