Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driezorg staakt kort geding Zilveren Kruis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Care-organisatie Driezorg uit Zwolle heeft haar beroep tegen de pilot wijkverpleging van zorgverzekeraar Zilveren Kruis ingetrokken.
Driezorg staakt kort geding Zilveren Kruis

De rechtszaak had gisteren moeten plaatsvinden.

Verscherpt toezicht

Driezorg laat weten dat het beroep juridisch maar een zeer geringe kans van slagen heeft en dat daarom de kosten niet opwegen tegen de baten. Driezorg is gepasseerd in het keuzeproces voor de verdeling van wijkverpleging omdat de organisatie onder verscherpt toezicht staat. Daartegen had Driezorg in beroep willen gaan: het gaat immers om de inkoop van wijkverpleging in 2016.

Keuzevrijheid

De organisatie wil desondanks duidelijk maken dat zij niet achter de pilot staat: ‘Met het invoeren van deze pilot wordt de keuzevrijheid van cliënten beperkt en is er sprake van een gedwongen onderbreking in de continuïteit van de zorg die Driezorg biedt.’ Op tien locaties in Zwolle levert Driezorg een totaalpakket van zorg en welzijn voor kwetsbare ouderen. Juist deze kracht van Driezorg, een beschutte leefomgeving met zorg en ondersteuning die past bij de levensfase en meegroeit met de zorgbehoefte, komt naar eigen zeggen door de pilot onder druk te staan.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis houdt volgend jaar een pilot in de zorginkoop wijkverpleging. Zwolle, Ommen, Hardenberg en Utrecht zijn verdeeld in ‘percelen’. Zorgaanbieders konden zich voor de percelen inschrijven en vervolgens heeft de zorgverzekeraar voor ieder perceel een voorkeursaanbieder gekozen. Niet voorkeursaanbieders mogen in de percelen wel niet-gecontracteerde wijkverpleging leveren maar dan voor slechts 75 procent van de prijs die de voorkeursaanbieder krijgt. Zilveren Kruis vindt het plan heel redelijk: ‘Cliënten krijgen een aanspreekpunt. Wij bieden voorkeursaanbieders een driejarig contract met bijbehorend budget en het kost hen veel minder administratie.’

Wijkverpleging Utrecht

Al eerder trokken de Utrechtse thuiszorgaanbieders Zorgwacht en Zorgzaam hun kort gedingen tegen Zilveren Kruis in. Zorgzaam wil daarop niet reageren. Zorgwacht voelde zich genoodzaakt te stoppen met de rechtszaak wegens inmenging van een derde, concurrerende, partij. De door Careyn aangespannen rechtszaak van komende vrijdag gaat vooralsnog door.

Dossier juridische zaken

De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Bekijk het dossier.

 

Dossier Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.