Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dubbele pet van ZonMw oud nieuws’

Bert Bukman
Subsidieverstrekker ZonMw sjoemelde met subsidieaanvragen, beweerde het VPRO-radioprogramma Argos. Leden van de beoordelingscommissie zouden hun eigen aanvragen beoordelen.
Geldscheine Auf Die Hand Geben
Fotolia

Wat is er precies aan de hand?

Half miljoen euro

Het klonk allemaal ernstig, de beschuldigingen van het VPRO-programma Argos in de uitzending van 30 september. Subsidieverstrekker ZonMw had een dubbele pet op bij het beoordelen van financiële ondersteuning. Aanvragers van subsidies bleken deel uit te maken van de ZonMw-commissies die deze aanvragen beoordeelden. Een onderzoeker van het VUmc liep om die reden naar eigen zeggen een half miljoen euro mis.

ZonMw

De berichtgeving van Argos haalde het nieuws, onder meer via De Telegraaf en het satirische tv-programma Lubach op Zondag. Wat echter onderbelicht bleef, was het feit dat ZonMw destijds al inzag dat er fouten waren gemaakt. ‘Na een bezwaarprocedure hebben we de controle op de gedragscode aangescherpt,’ aldus Marlies van Velzen van ZonMw. ‘De programmasecretaris brengt tegenwoordig de betrokkenheid van commissieleden in kaart. Vervolgens controleert een jurist deze betrokkenhedenlijst. Commissieleden die een aanvraag willen indienen, worden voor de betreffende ronde uitgesloten van deelname aan de commissie.’

Kleine vijver

Op de achtergrond speelt het feit dat de voor subsidieaanvragen benodigde expertise dikwijls niet breed voorhanden is. Marlies van Velzen: ‘Het is moeilijk om mensen te vinden die verstand van zaken hebben en die niet op de een of andere manier bij een subsidieaanvraag betrokken zijn. De vijver waarin je vist, is nu eenmaal klein. Toch mag het niet gebeuren dat leden van de commissie in de betreffende subsidieronde aanvragen indienen. Wij betreuren het dat dit in 2015 is gebeurd, en hebben dus maatregelen getroffen. De beschuldigingen van Argos zijn daarmee in feite oud nieuws.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.