Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duits OM start onderzoek naar kliniek Nederlander

Mark van Dorresteijn
Het Duitse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de arts van een stamcelkliniek van de Nederlander Kees Kleinbloesem die een jongen van anderhalf jaar had geopereerd. Het kind overleed in augustus na behandeling in de kliniek, na een injectie met stamcellen in de hersenen. Dat meldt de Wereldomroep maandag.
Duits OM start onderzoek naar kliniek Nederlander

Waar de jongen aan leed, is onduidelijk. Een andere jeugdige patiënt kreeg na eenzelfde behandeling volgens de omroep zulke ernstige complicaties dat hij de operatie maar ternauwernood overleefde. Het kind zou nu ernstiger gehandicapt zijn dan voor de behandeling. Zijn familie zou een rechtszaak tegen de kliniek hebben aangespannen.

Omstreden behandeling

De kliniek XCell-Center is een initiatief van de Nederlandse farmacoloog Kleinbloesem. De kliniek heeft vestigingen in Keulen en Düsseldorf. De behandelingen die de kliniek uitvoert, zijn in Nederland verboden, maar in Duitsland wel toegestaan. Stamceltherapie is zeer omstreden en staat nog in de kinderschoenen. In Nederland mogen experimenten met stamceltherapie alleen worden uitgevoerd bij academische centra en het Nederlands Kanker Instituut. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Patiënt wil schadevergoeding van stamcelkliniek

Duitsland kampt met groot tekort aan artsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.