Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden verzorgenden lopen kans op besmetting

Volgens onderzoek van TNO in opdracht van beroepsvereniging V&VN lopen zo'n 5.000 tot 10.000 verzorgenden in de thuiszorg een besmettingsrisico. Het gaat om besmetting door het werken met mensen die een cytostaticabehandeling hebben gehad. Cytostatica zijn kankerremmende medicijnen en kunnen kankerverwekkende en giftige stoffen bevatten.

TNO heeft voor beroepsvereniging V&VN onderzoek gedaan naar arbeidsrisico’s voor verpleegkundigen en verzorgenden. Uit dit onderzoek blijkt dat het onbeschermd werken met patiënten/cliënten die een cytostaticabehandeling hebben gehad risicovol is vanwege de kans op besmetting met cytostatica. Cytostatica zijn kankerverwekkend. V&VN vraagt meer tijd voor verzorgenden en verpleegkundigen om veilig te werken en organiseert met V&VN-afdelingen informatiebijeenkomsten over veilig werken met cytostaticapatiënten.

Zorgsectoren

Veel zorginstellingen hebben protocollen en richtlijnen voor het werken met cytostaticapatiënten. Helaas is de inhoud onvoldoende bekend bij zorgverleners. Slechts een derde van de thuiszorginstellingen heeft informatie over het aantal cytostaticacliënten. V&VN vindt het van groot belang dat verpleegkundigen en verzorgenden in alle zorgsectoren veilig werken met cytostaticapatiënten/-cliënten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Van der Wal: ‘Meer aandacht voor veiligheid medicatie’

Klink : ‘Bestuurders verantwoordelijk voor veiligheid zorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.