Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Dwangsom voor huisartsen na weigeren kostenonderzoek

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dwangsommen opgelegd aan twee huisartsen die weigerden mee te werken aan een kostenonderzoek. Het aanleveren van informatie over hun inkomsten en praktijkkosten is volgens de NZa noodzakelijk om tot juiste tarieven voor huisartsenzorg te komen.
Dwangsom voor huisartsen na weigeren kostenonderzoek

De twee huisartsen uit Rotterdam kregen in totaal 55 werkdagen extra tijd om de gegevens alsnog aan te leveren. De huisartsen weigerden dit en moeten daarom nu ieder een dwangsom betalen. Huisarts Ching Yong moet een dwangsom betalen van in totaal 40.000 euro en alsnog de informatie leveren. Huisarts Richter moet een dwangsom betalen van 37.000 euro. Hij heeft uiteindelijk voldaan aan zijn aanleververplichting.

Berekening tarieven

Huisartsen en patiënten hebben recht op juiste tarieven voor huisartsenzorg. Voor de berekening van deze tarieven zijn gegevens nodig over de praktijkkosten en inkomsten van de huisartsen. Hiervoor wordt een representatieve steekproef genomen onder huisartsen. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor een huisarts niet kan voldoen aan het verzoek om informatie. Zo wordt bijvoorbeeld ontheffing van deelname verleend als de praktijk net gestart is of als er zwaarwegende omstandigheden zijn waardoor het invullen van de vragenlijsten niet mogelijk is.

Ontheffing

Bij dit kostenonderzoek hebben 83 huisartsen ontheffing gekregen van deelname. Deze huisartsen dienden binnen de gestelde tijd een verzoek om ontheffing in en konden motiveren waarom zij de gevraagde informatie niet konden aanleveren. Bij deze twee huisartsen was dat niet het geval. Ook is er bij deze huisartsen geen sprake van verzachtende omstandigheden.

Publicatie onderzoek

In totaal hebben 310 huisartsen binnen de gestelde tijd wel de juiste informatie aangeleverd. De conceptrapportage van het kostenonderzoek huisartsenzorg wordt nu besproken met experts en vertegenwoordigers van de huisartsen. Zodra de resultaten definitief zijn, publiceert de NZa de rapportage op haar website.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: NZa )

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Net als bij andere zaken zijn kosten en kwaliteit aan elkaar gerelateerd. NIET??
    Laat de nza maar eens een definitie van kwaliteit geven ,waarvoor welke kosten in rekening gebracht mogen worden .
    LAAT DE NZA ZELF EENS LATEN ZIEN WAT ZIJ KOST VOOR WELKE BATEN EN RESULTATEN?? Handje eerst maar eens in eigen boezem.!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.