Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘E-health nog geen common sense in de Jeugdwet’

Redacteur Zorgvisie
Dat e-health in de jeugd-ggz een investering waard is, staat nog niet bij alle financiers in de Jeugdwet op het netvlies. Dat zei Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van de Edense ggz-instelling Karakter, bij de kick-off van de e-health-opschaling van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP).
E-hulp-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De acht jeugd-ggz-instellingen die zijn aangesloten bij het E-KJP gaan de komende drie jaar flink aan de slag om e-health in hun organisatie de normaalste zaak van de wereld te maken. Dat hebben ze afgesproken met Jouw Omgeving, dat een e-health-platform biedt waar de instellingen nu al gebruik van maken. Via dit platform worden verschillende vormen van e-health aangeboden. Zo kunnen jongeren op 99gram.nl (dat gebouwd is voor Accare) anoniem informatie vinden over eetstoornissen. Als ze denken dat ze hulp nodig hebben, kunnen ze chatten met medewerkers en een online behandeling volgen. De straatwijzer, een ander product van Jouw Omgeving, wordt ingezet bij jongeren met een licht verstandelijke beperking. Zowel de jongeren als hun ouders kunnen hier spelenderwijs leren over de beperking, maar ze kunnen ook doelen afspreken en de behandelaar kan meekijken of een cliënt die doelen behaalt.

Geen common sense
De opschaling van het e-healthgebruik is hard nodig, vindt Lahuis. ‘Het moet gebruikelijk worden om e-health in te zetten. Dat nieuwe cliënten bij binnenkomst direct een eigen account krijgen en via die weg zo goed wordt geïnformeerd, dat ze ons vragen gaan stellen, in plaats van wij hen.’ Hoewel het een flinke investering vraagt, is dit volgens Karakter de toekomst. ‘Natuurlijk is het in deze tijd wel even achter de oren krabben, want het is een grote investering. Jeugd-ggz valt onder de Jeugdwet en we merken heel erg dat d-health nog geen common sense is bij alle financiers. Het staat bij gemeenten bijvoorbeeld vaak nog niet op het netvlies, terwijl wij verwachten dat e-health een revolutie teweeg gaat brengen in de zorg. Dus het is nog wel een punt van aandacht.’

Businessmodel E-Health
Via Jouw Omgeving krijgen behandelaren, ouders en cliënten inzicht in hoe de behandeling verloopt. Daarbij krijgt de cliënt ook een voor- en nameting, zodat kan worden bijgehouden hoe effectief de behandeling is geweest en of er een verschil is tussen on- en offline behandelingen. Hoewel Jouw Omgeving en het E-KJP een onderlinge afspraak hebben, mogen ook andere instellingen gebruikmaken van het platform, laat Lahuis weten. ‘Daar zit wel een businessmodel achter, we spreken dan bijvoorbeeld een prijs per cliënt af. Maar tegelijkertijd zijn we ook altruïstisch bezig, want we zien nu dat elke instelling zijn eigen kleine e-health-platform bouwt. Er zijn veel sites die door instellingen in de lucht worden gehouden zonder een goede bekostiging. Het kost dus enorm veel geld. Dan delen we dit platform liever met andere instellingen.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.