Dit meldt het platform QruxxTech. Het onderzoek naar de toepassing van de sensor verscheen in het open access tijdschrift Plos One. Het toont aan dat een zogeheten brain computer interface (bci) mensen met verlamming in staat stelt een tablet te bedienen. Dit doen zij door simpelweg te denken aan het maken van cursorbewegingen en aan het klikken van toetsen.
Dit gebeurt met behulp van een kleine sensor in de motorcortex, het deel van de hersenen voor het maken van bewegingen. De sensor in de motorcortex van de deelnemers was via Bluetooth verbonden aan een Google Nexus 9-tablet. De sensor functioneerde feitelijk als een digitale muis.
Ode an die Freude
Deelnemers aan het onderzoek slaagden er op deze manier in te e-mailen en chatten. Ook konden ze muziek streamen en video’s delen. Bovendien deelden zij berichten met familie, vrienden, leden van het onderzoeksteam en hun mededeelnemers. Ze surften op het web, checkten het weer en winkelden online. Eén deelnemer, een muzikant, speelde een fragment van ‘Ode an die Freude’ van Beethoven op een interface voor digitale piano.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Braingate-consortium. Dit is een samenwerkingsverband van kennisinstituten en zorginstellingen, waaronder het Massachusetts General Hospital en Stanford University.
Gewoon een liedje
“Het was geweldig om te zien dat de deelnemers zichzelf uitten of gewoon een liedje vonden dat ze wilden horen”, aldus neurochirurg Jaimie Henderson van Stanford, een van de betrokken onderzoekers. Volgens het team biedt het onderzoek ook kansen voor de communicatie tussen patiënten met ernstige neurologische problemen en hun zorgverleners.
Het werkte heel simpel, voegt neurowetenschapper Krishna Shenoy toe. “We kochten gewoon twee tablets op Amazon, we schakelden Bluetooth in en de deelnemers konden de toepassing direct gebruiken.”
Braingate en MindAffect
In Nederland is al geruime tijd een leverancier op de markt met een vergelijkbare toepassing: MindAffect. Dit bedrijf is opgericht in 2017 door Peter Desain, hoogleraar kunstmatige intelligentie in Nijmegen. Hij doet al twintig jaar onderzoek naar brein-computerkoppelingen.
MindAffect is net als de sensor van Braingate een brain computer interface, maar dan niet als een sensor in de hersenen maar als een helm op de schedel, zoals ook wel gebeurt met ECG- en EEG-onderzoek.