Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

E-mental health onderbenut en onbekend

Sarah Berends
E-mental health kan een bijdrage leveren aan het herstelproces van mensen met een langdurige psychische aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van Psychisch Gezien onder 415 leden.
E-mental health onderbenut en onbekend
Foto: ANP - Koen Suyk

Ongeveer vier op de tien panelleden maakt gebruik van e-mental health, zoals online pyscho-educatie of communicatie met hulpverleners via internet. Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent toegang heeft tot internet via laptop of computer dan wel smartphone of tablet. Hiervan is 80 procent van de leden van mening dat e-mental health een het herstel bevorderd van mensen met langdurige psychische aandoeningen.

E-mental health

De meeste panelleden kennen wel vormen van e-mental health. Voor online behandelprogramma’s, online psycho-educatie en contact met hulpverleners zijn bekend en worden ook het meest gebruikt. De mogelijkheden van medicatiebeheer via apps, internet, digitale keuzehulp en serious gaming zijn echter minder bekend. Ruim een kwart van de respondenten kent helemaal geen e-mental health toepassing. Bijna 60 procent van de panelleden staat open voor meer informatie over de mogelijkheden van e-mental health. Vooral het werken van psychische klachten op momenten die de panelleden zelf goed uitkomt, wordt gezien als een voordeel.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.