Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Echografie op tablet voor huisartsen

Mark van Dorresteijn
Philips en Medisch Service Nederland (MSN) presenteren een nieuw echografiesysteem op tablet waarmee huisartsen overal diagnostische onderzoeken kunnen uitvoeren.
Echografie op tablet voor huisartsen
Foto: Philips

Huisartsen kunnen de tablet echo inzetten bij patiëntenonderzoek van de buikstreek. Zo kunnen ze constateren of juist uitsluiten of buikklachten voortkomen uit bijvoorbeeld nier- of galstenen, leverafwijkingen, of dat het om onschuldige klachten gaat. Het systeem is ook inzetbaar bij onderzoeken tijdens een zwangerschap of tijdens huisbezoek bij mensen die slecht ter been zijn.

Gerust stellen of doorverwijzen

Huisarts Henna Tuinfort uit Almere heeft de primeur als eerste huisarts in Nederland die het systeem inzet in haar prakijk: ‘Het is voor mij nu mogelijk geworden een stap verder te kijken bij klachten. Ik kan vervolgens een beter advies geven, patiënten vaak gerust stellen, maar ook gerichter doorverwijzen als dat nodig is. Ik krijg bovendien van mijn van patiënten terug dat ze het fijn vinden dat ze nu heel snel, heel dichtbij huis, bij hun eigen huisarts terecht kunnen voor een echografieonderzoek, mocht zo’n onderzoek nodig zijn.’

Mobiel echosysteem

De VISIQ, zoals het systeem heet, is een ‘handheld’ echosysteem dat in staat is om beelden te maken van een hoge kwaliteit. Het systeem bestaat uit een tablet en een transducer. Bediening is vergelijkbaar met andere software of smartphone of tablet. De VISIQ beschikt standaard over een beveiligde draadloze verbinding om onderzoeken te versturen om zo te kunnen opslaan en delen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld de specialist in het ziekenhuis.

Samenwerking

Eind vorig jaar sloten Philips en MSN (onderdeel van Mediq) een samenwerkingsovereenkomst voor het leveren en onderhouden van een breed portfolio aan echografie-apparatuur aan huisartsenpraktijken. Om huisartsen te ondersteunen echografie in de eigen praktijk te gebruiken werken Philips en MSN samen met Heelmeesters Echografie Academie, een organisatie bestaande uit radiologen die zijn gespecialiseerd in het geven van echografietrainingen aan collega-artsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.