Eén op de vijf zorgmedewerkers verlaat werkgever

De uitstroom van medewerkers bij zorgaanbieders is zo gigantisch dat deze de instroom grotendeels tenietdoet. Werkgevers moeten meer werk maken van goed werkgeverschap, adviseert de commissie Werken in de zorg aan de minister van VWS. ‘Het is dweilen met de kraan open.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
regeldruk schrappunten
Foto: iStock

Buikpijn kreeg minister Hugo de Jonge van VWS van het arbeidsmarktprobleem in de zorg. Dat zei hij enkele weken na zijn aantreden in 2017. De zorg is inmiddels enkele actieprogramma’s en honderden miljoenen euro’s verder. De initiatieven gaan langs drie pijlers: meer kiezen voor de zorg, beter leren en anders werken in de zorg. Verreweg de meeste energie stoppen zorgaanbieders en opleiders in het verhogen van de instroom en het verbeteren van het opleidingsrendement. ‘Daarop worden ook zichtbare resultaten geboekt’, schrijft  de commissie Werken in de zorg aan de minister van VWS.

Uitstroom doet instroom teniet

Maar de uitstroom is

2
5737

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Blij met de observaties van de commissie Terpstra!
    Zorgthuisnl heeft vanaf dag 1 opgeroepen om niet alleen op nieuwe instroom in te zetten, maar vooral op het dichtzetten van de achterdeur om de verdere uitstroom te voorkomen. Het gaat dan om het anders organiseren van de zorg. Om die reden heeft Zorgthuisnl ook gekozen om binnen het arbeidsmarktprogramma zich vooral op die onderdelen te richten die gericht zijn op de achterdeur. Helaas past dat minder goed bij het beleid van deze minister dus moet er telkens gevochten worden om een beetje geld om die projecten voortgang te bieden. ook nu is nog onduidelijk of binnen de monomane opstelling van VWS daar wel ruimte voor is.
    En Zorgthuisnl is ook blij met de erkenning van de eerdere oproepen om meer middelen voor de wijkverpleging en zorg thuis. daar zal de grootste groep ouderen opgevangen moet worden in hun komende zorgvraag. De zorg in verpleeghuis is belangrijk en verdient extra investeringen maar de verpleeghuiszorg is wel de laatste schakel in de zorgketen. Dus investeer in zorg thuis!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.