Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eén op drie verslaafden is getraumatiseerd’

Redacteur Zorgvisie
Een op de drie mensen met een verslaving heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daardoor hebben deze cliënten later in het leven vaak een terugval. Dat meldt ggz-instelling Mondriaan vandaag.
Verslaaf2-400.jpg
Fotolia.

Nele Gielen, een medewerker van Mondriaan, deed voor haar promotie onderzoek naar PTSS bij verslaafde cliënten. Zij kwam er achter dat een op de drie cliënten met een verslaving PTSS heeft, een ervaring die ertoe heeft geleid dat ze verslaafd zijn geworden. Daarom heeft het volgens haar zin om deze groep niet alleen te behandelen voor hun verslaving, maar ook een traumabehandeling te geven.

Trauma bij verslaafden
Gielen bemerkte dat de traumatische ervaringen van cliënten vaak niet werden opgemerkt, gediagnostiseerd en behandeld. Volgens de promovenda gaan hulpverleners in de verslavingszorg het onderwerp soms ook bewust uit de weg, omdat ze denken dat het oprakelen van het verleden een slecht effect heeft op de behandeling van een patiënt. Dat terwijl goede hulpverlening volgens Gielen juist het verschil kan maken. De cliënten met PTSS zijn kwetsbaar voor een terugval, omdat ze zelf niet goed met tegenslagen kunnen omgaan en bij elke tegenslag naar de alcohol of drugs grijpen.

Behandeling verslaafden
In de ggz-instelling Mondriaan startte Gielen in 2010 een afdeling Trauma en Verslaving. Daar leren patiënten nieuwe vaardigheden zodat ze beter met tegenslagen en stress kunnen omgaan. Daarnaast worden ze geconfronteerd met hun trauma, terwijl ze tegelijkertijd behandeld worden voor hun verslaving.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.