Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Eenderde ziekenhuizen scoort onvoldoende op borstkankerzorg’

Mark van Dorresteijn
Uit de monitor van Borstkankervereniging Nederland (BVN) blijkt dat 63 van de 91 ziekenhuizen voldoen aan de basiseisen voor borstkankerzorg. Vorig jaar scoorden nog 84 ziekenhuizen een voldoende.
‘Eenderde ziekenhuizen scoort onvoldoende op borstkankerzorg’

De onvoldoende score wordt in acht gevallen veroorzaakt doordat er geen gegevens zijn verstrekt aan BVN. Bij de overige twintig ziekenhuizen is de borstkankerzorg anders dan de vereniging het graag zou zien. Deze ziekenhuizen ontvangen geen roze lintje. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, maakt BVN niet openbaar, meldt een woordvoerder.

Aanscherping criteria

In 2010 ontvingen nog 84 ziekenhuizen het roze lintje. Voor 2011 zijn de criteria echter aangescherpt. BVN wil door jaarlijkse aanscherping de ziekenhuizen stimuleren om de kwaliteit van zorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patiënten en professionals. BVN wil toewerken naar uniformiteit in de verschillende lijsten en overzichten rondom borstkankerzorg, zodat de patiënt weet waar hij of zij aan toe is.

Criteria

Om het lintje te krijgen, moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal vaste voorwaarden en minimaal zes van de acht basiseisen. Zo wordt er onder andere gekeken naar de ervaring van de chirurg en het ziekenhuis, achtergebleven kankerweefsel, multidisciplinaire patiëntbespreking, wachttijd en de vragenlijst voor de CQ-index Mammacare. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Overzicht ziekenhuis met en zonder lintjeCorrectie: Per abuis is in de vorige versie van dit document MC Alkmaar opgenomen onder de categorie ‘geen lintje’. Het ziekenhuis kreeg echter wel een lintje en het document is aangepast.

Lees meer:

Monitor Borstkankerzorg

Criteria BVN voor roze lintje in de Monitor Borstkankerzorg 2011 (PDF)

Lees ook:

Bijna alle ziekenhuizen halen borstkankernorm

Chirurgen willen geen borstkankernorm

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Graag een kleine correctie op bovenstaande artikel. BVN maakt de gegevens wel degelijk openbaar via wwww.borstkanker.nl of http://www.monitorborstkankerzorg.nl.
    Gegevens in deze Monitor (waaronder de lintjes voor goede zorg vanuit patientenperspectief) worden maandelijks aangepast op basis van de actuele informatie. Daarom publiceert de BVN geen vaste lijst met ziekenhuizen die wel of niet voldoen, dit kan in de Monitor zelf opgezocht worden.
    De criteria zijn ook besproken met de beroespgroep. BVN werkt graag samen met de beroepsgroep om de borstkankerzorg en inzicht in deze zorg nog beter te organiseren.

  2. Lees alle reacties
  3. waarom komen de patienten- en de artsenverenigingen niet samen met 1 gezamenlijke accreditatie of zoiets? (niet de verzekeraars, die hebben financieel belang) dus geen “lijsten” en “rangen” maar gewoon: zo willen we het met z’n allen en zorgen dat we daaraan voldoen. je hebt als borstkanker patient wel wat anders aan je hoofd dan bang worden van al die normen en lijsten, je ziekte en je familie bijvoorbeeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.