Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenderde zzp-scores klopt niet

Circa eenderde van de zzp-scores deugt niet. Dat heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) vastgesteld.
Eenderde zzp-scores klopt niet

Zorgorganisaties hebben in de periode van november 2006 tot januari 2007 de zorgzwaarte van hun patiënten in kaart gebracht. Dat moest omdat in 2009 de nieuwe financiering van de AWBZ uitgaat van de zorgzwaarte van patiënten. Het ministerie van VWS heeft een zorgzwaartescoreprogramma laten ontwikkelen waarmee zorginstellingen de zorgzwaarte van een cliënt koppelen aan een zorgzwaartepakket (zzp).

NZa: zzp-scores zijn onbetrouwbaar

Maar zorgorganisaties schatten de zorgzwaarte van hun patiënten te zwaar in, concludeerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in juli na eigen onderzoek. Daardoor zouden ze meer geld kunnen ontvangen, want hoe hoger de score, hoe meer geld. Maar daardoor zou de AWBZ wel duurder uitvallen. Daarop liet staatssecretaris Bussemaker van VWS het CIZ onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de zzp-scores.

Zzp-scores vaak te hoog

In antwoorden op Kamervragen van Cees Vendrik (GroenLinks) naar aanleiding van een interview in Zorgvisie licht zij een tipje van de sluier. Eén derde van de gecontroleerde gevallen wijkt af van de inschatting van de zorgverlener. In de meeste gevallen is de schatting van de zorgorganisatie te hoog. Maar het komt soms ook voor dat het CIZ met een hogere score komt. Na overleg tussen CIZ en zorgaanbieder blijkt dat in 96 procent van de gevallen er alsnog overeenstemming is. Het CIZ-onderzoek is nog niet openbaar. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Link:

Lees ook de reactie van Jan de Borst, directeur Regionaal Patiënten Consumenten Platform – Delft Westland Oostland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.