Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

‘Eenzaamheidsbestrijding levert 2 miljard op’

Integrale bestrijding van eenzaamheid bij ouderen kan 1 miljard à 2 miljard euro besparen. Dat concludeert bureau Booz & Company in een onderzoek naar een alternatieve agenda voor de langdurige zorg. 'Uit internationaal onderzoek blijkt dat dat eenzame mensen vaker naar het ziekenhuis gaan en een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen,' zegt Ab Klink in een interview met Zorgvisie Magazine.
'Eenzaamheidsbestrijding levert 2 miljard op'

Klink geeft leiding aan de afdeling gezondheidszorg van Booz & Company in Amsterdam. Hij adviseert een brede integrale aanpak met wijkgerichte teams. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan die ontevreden is over de bezuinigingen in de langdurige zorg. ‘We vroegen ons af wat de alternatieven zijn voor het bezuinigingsprogramma. Wij vinden ook dat je de kosten moet beheersen, maar het schrappen van zorg verandert niets aan het systeem,’ aldus bestuursvoorzitter Eelco Damen.

Experimenteren
Vanaf 1 januari volgend jaar gaat Amsterdam experimenteren met de integratie van ouderenzorg en welzijnswerk in vijf wijken verspreid over de stad.

17
269

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.