Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

‘Eenzaamheidsbestrijding levert 2 miljard op’

Marit van Os
Integrale bestrijding van eenzaamheid bij ouderen kan 1 miljard à 2 miljard euro besparen. Dat concludeert bureau Booz & Company in een onderzoek naar een alternatieve agenda voor de langdurige zorg. 'Uit internationaal onderzoek blijkt dat dat eenzame mensen vaker naar het ziekenhuis gaan en een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen,' zegt Ab Klink in een interview met Zorgvisie Magazine.
'Eenzaamheidsbestrijding levert 2 miljard op'
Premium

Klink geeft leiding aan de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  17 REACTIES

  1. Het is opnieuw Ab Klink die destijds het DBC systeem in de ziekenhuizen heeft ingevoerd en komt nu met andere voorstellen. Elk voorstel wat deze man inbrengt is gebaseerd op theorie wat deze persoon zelf verzint en niets van terecht komt. Ab kent de praktijk niet en verzint maar wat?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben benieuwd naar de reactie van het wetenschappelijk bureau van de SP. Daar heb meer ik meer vertrouwen in dan CDA VVD( zorgen alleen voor de rijkeren; PvdA ( die hebben een goed onderwijssysteem vanaf 1968 om zeep geholpen )of PVV( alleen maar groot spraak van gehoord of een one liners.)

  4. om ouderen te behoeden voor eenzaamheid is ooit de dagopvang/besteding in het leven geroepen. nu is dit in korte tijd grotendeels weer afgebouwd en ziedaar………
   er gebeurd precies wat al te verwachten was: voor veel geld wordt het wiel opnieuw uitgevonden.

  5. Klink die de PVV zo verguisd heeft; zelfs zo erg dat hij is weggegaan uit de politiek, bespaart — OP PAPIER — al ongeveer 30 miljard, sinds hij bij Booz en Klink Company is. Sinds die twee jaar is hij nog driftiger bezig de zorg met miljarden leeg te zuigen. Dat is alles wat deze ‘gedreven politicus’ voor de zorg doet terwijl de PVV wellicht het meeste voor de zorg opkomt van alle politieke partijen.
   Ik weet nog dat ik zo’n beetje het hele verpleegtehuis en mantelzorgers en vooral de familie helemaal op de PVV liet stemmen door te vertellen dat de PVV een lans wil breken voor vaker douchen dan 1x per week (ook met deze hitte !!!) en beter eten.
   Onlangs las ik nog dat een directielid van een zorgconsortium de patienten NIET liet douchen met dit warme weer omdat zulks te zwaar is voor de verzorgenden.
   Als deze directeur vroeg in de middag (zeker met deze hitte) thuiskomt, springt hij voor de tweede keer die dag onder de douche.
   Gvd wat zou ik die criminelen graag tussen mijn vingers hebben.

  6. Kerk en staat zijn toch gescheiden dacht ik? Zie hier dat dat niet zo is bij deze en waarschijnlijk vele huidige en andere gewezen politici. Het regeringsbeleid wordt dus vaak gestuurd door ideologie/geloof en niet door wetenschappelijke en dus wel functionerende oplossingen.
   Wikipedia:
   “In 1991 promoveerde hij (Klink HB) in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden op het proefschrift ‘Christen-democratie en overheid: de christen-democratische politieke filosofie en enige staats- en bestuursrechtelijke implicaties’.“

  7. Door het krampachtig vast houden aan het idee van ‘het gezin is de hoeksteen van de samenleving’, wordt het gezin juist de vloek van de samenleving. Ik ben niet tegen het gezin, maar wel tegen de sterke weerstand van de overheid om andere, grotere en daardoor meer natuurlijke samenlevingsvormen toe te laten.

  8. Een andere voorbeeld dat de overheid eenzaamheid steunt is het dwangmatig – letterlijk en figuurlijk – verwijderen van zo’n beetje alle ‘vrijplaatsen’ in de samenleving, vaak gebieden in steden waar mensen juist experimenteren met meer gezamenlijk leven en werken. ‘Economische vooruitgang’, koude kantoorpanden en afgescheiden- eengezinswoningen en appartementen gaan nog altijd boven alternatieve, maar veel gezondere, groepswoningen, samenlevingsplaatsen.
   Ook werkt de overheid mensvriendelijke, financiële alternatieve systemen, ruilhandel systemen c.q. LETS(Lokaal Economisch Transactie Systeem), zoals NOPPES in Amsterdam, tegen door regelvoering, in plaats van het te ondersteunen. Hierdoor ondermijnt de overheid de gezondheid van de burgers.
   Het is net alsof je een mooie vaas hebt. Je gaat er echter zeer agressief mee om, laat hem een paar keer opzettelijk vallen. Daarna vraag je je af waarom de bloemen die je er in hebt geplaatst niet goed willen groeien en bloeien. De overheid zou veel liefdevoller met de mensen en hun behoeften moeten omgaan.
   Dus Klink moet eerst in zijn eigen huis kijken en de restricties van de regering opheffen zodat de mensen op eigen initiatief hun eigen- en elkaars eenzaamheid kunnen oplossen, waardoor de kosten in de zorg sterk kan worden gereduceerd.

  9. De overheid is echter erg bang voor andere samenlevingsvormen dan het gezin.
   Enkele positieve mogelijkheden die de overheid juist als gevaar ziet zijn:
   *In een woongemeenschap zijn mensen niet meer zo afhankelijk van de financiële economie, ze helpen elkaar immers veel meer onderling zonder overdracht van geld.
   * In een gezonde woongemeenschap komen mensen veel beter tot hun recht en worden daardoor ook veel mondiger, daar zit de overheid niet op te wachten, die wil eerder dociele, volgzame burgers. De overheid wil dat de statusquo met daarin haar macht gehandhaafd blijft.
   * In een woongemeenschap kunnen mensen ook, bijvoorbeeld, wel eens minder waarde hechten aan het huwelijk en meer aan oprechte affectie voor elkaar. Ja dat is voor de nog altijd door het Christendom sterk beïnvloeden en verbonden overheid geen prettig vooruitzicht.
   Dat woongemeenschappen niet gesteund worden door de overheid blijkt sterk uit de vele belastingtechnische problemen die opgeworpen zijn en daardoor hoge, vaak onoverkomelijke, extra kosten veroorzaken voor mensen die op deze manier willen samenwonen.

  10. Woongemeenschappen, de moderne vorm van stamverband, zouden een speerpunt moeten zijn van de overheid, maar er is juist een sterk ontmoedigingsbeleid.
   Mensen, om meer gezond te worden, zouden weer moeten terugkeren in de natuurlijke sociale leefomgeving: de stam, in de moderne vorm: de woongemeenschap.
   Door de ontwikkeling als biologisch wezen in groep/stamverband over de miljoenen jaren is deze vorm van samenleven in ons DNA gegrift, dus ja, als je op drie hoog in een stad woont en je ziet weinig mensen, natuurlijk ben je dan eenzaam, je DNA herkent jouw sociale levensvorm ook niet, dat geeft weer stress en natuurlijk heeft dat een weerslag op je gezondheid. Dat geldt niet alleen voor ouderen maar voor elk mens.
   De oplossing voor meer gezondheid is dan ook niet zo zeer bij de mensen zelf als wel op dit moment bij de overheid.

  11. Klink: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat dat eenzame mensen vaker naar het ziekenhuis gaan en een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen,’
   Door de druk van bezuinigingen zijn we meer dan ooit genoodzaakt de echte feiten onder ogen te zien welke en negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen. En ja eenzaamheid is zeer ongezond, net zo als stress en is ansich door de natuur nooit zo bepaald. De mens als biologisch wezen is opgegroeid in stamverband, in de groep. Echter o.a. het Christendom heeft bepaald dat de man/vrouw maar 1 partner mag hebben, een stukje grond, eigen kinderen etc. en daarbij moet concurreren met zijn buurman/vrouw op deze gebieden. Dat is de biologische mens niet eigen en creëert natuurlijk ongelofelijke eenzaamheid en vandaar.. en daar kom ik tot mijn punt … de angst en weerstand van de, door het christendom beïnvloede, overheid voor een veel gezondere, want natuurlijke, samenlevingsvorm: de woongemeenschap.

  12. Uit nationaal onderzoek in navolging van ene JESUS , 2000 jaar geleden ,blijkt dat die Christelijke meneer Klink zich erop voorstond. gelukkig anders te zijn dan die tollenaars van de PVV , dankzij wel erg nat vingerwerk ? De heer Klink zal zich wel niet hierin herkennen, hoewel internationaal onderzoek heeft aangetoond dat mensen op eenzame hoogte , met aansluitende stuitende vergoedingen , onredelijk losgezongen zijn van de wereld door hoogmoedsdementie ? ?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.