Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer stemt in met invoering bestuurlijke boetes

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met invoering van bestuurlijke boetes in de gezondheidszorg. Dit gebeurde nadat het wetsvoorstel Uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving in vierde termijn werd besproken.
Eerste Kamer stemt in met invoering bestuurlijke boetes

De woordvoerders van de fracties van VVD, SP en PvdA concludeerden tijdens de vierde periode dat de gedachtewisseling met de minister inmiddels voldoende duidelijkheid heeft opgeleverd en tot toezeggingen heeft geleid. Daarmee is het wetsvoorstel ook voor deze fracties aanvaardbaar geworden.

Tweemaal straffen

VVD-woordvoerder Swenker wees erop dat nu helder is geworden wanneer de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt, in welke gevallen een bestuurlijke boete wordt opgelegd en in welke situaties het Openbaar Ministerie overgaat tot strafvervolging. Tweemaal straffen voor eenzelfde vergrijp zal volgens de VVD-senator mede door vasthoudendheid van de Eerste Kamer niet meer mogelijk zijn.

Bestuurlijke boetes

Het aannemen van dit voorstel maakt het voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg mogelijk om boetes aan disfunctionerende zorgorganisaties uit te schrijven. In de derde termijn vroeg het senaat om meer uitleg omtrent de het spanningsveld tussen de geheimhoudingsplicht van medici en de Wet openbaarheid van bestuur, waardoor privacygevoelige informatie over patiënten voor derden inzichtelijk kunnen worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Eerste Kamer niet akkoord met bestuurlijke boete Klink

‘Zet boete op niet-melden calamiteiten’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.