Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste lijn laat psychische problemen liggen

MAARSSEN - Ondanks inspanningen van de overheid worden psychische en sociale problemen nog onvoldoende behandeld binnen de eerste lijn. Huisartsen en maatschappelijk werk verwijzen nog steeds veel naar de ambulante GGZ, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

De vraag naar psychische en sociale hulpverlening neemt steeds meer toe, met name in de tweede lijn. Om te voorkomen dat de ambulante GGZ dicht slibt, streeft de overheid naar versterking van de eerstelijns-GGZ. Mensen met lichtere psychische of sociale problemen moeten zoveel mogelijk binnen de eerste lijn worden behandeld. Dit sluit bovendien aan bij de voorkeur van patiënten. De ambulante GGZ -RIAGGs, poliklinieken van psychiatrische ziekenhuizen, zelfstandig gevestigde psychiaters, psychotherapeuten en psychologen, die gespecialiseerde zorg bieden bij zwaardere psychische problemen- kan worden ontlast als huisartsen meer verwijzen binnen de eerste lijn.

Vraag gelijk

In opdracht van het ministerie van VWS onderzocht onderzoeksinstituut NIVEL de capaciteit, hulpverlening en verwijsstromen binnen de eerstelijns-GGZ (rapport). Hieruit blijkt dat de vraag naar psychische hulp bij de huisarts de afgelopen jaren gelijk gebleven is. In het algemeen zijn huisartsen niet meer naar maatschappelijk werkers en eerstelijnspsychologen gaan verwijzen. Het NIVEL stuitte wel op regionale verschillen. In het noorden en westen worden bijvoorbeeld meer cliënten doorverwezen naar de ambulante GGZ en in het zuiden meer naar de huisarts. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.