Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste test met nieuwe identiteitscontrole in de zorg

De overheid en het bedrijfsleven werken samen aan afspraken die ervoor zorgen dat betrouwbare identiteitscontrole kan plaatsvinden als gebruikers inloggen op systemen. Niet alleen voor de zorg, maar voor de gehele publieke en private sector. Dit nieuwe afsprakenstelsel heet Idensys. World of Health/Fysiomanager en Pharmeon bieden als eerste organisaties in de zorg de mogelijkheid aan hun patiënten om via Idensys in te loggen.
vingerafdrukIStock400.jpg

Een zeer betrouwbare en veilige manier van identiteitscontrole is noodzakelijk om patiënten toegang te geven tot een online omgeving waarin medische gegevens verwerkt worden. Een nieuwe digitale toegangscontrole moet het veilig en breed gebruik van eHealth toepassingen gaan stimuleren om de patiënt beter en langer zelfstandig zijn eigen gezondheid en zorg te regisseren en organiseren. Het is bij het toegang krijgen tot eigen gegevens van belang dat gecontroleerd én bevestigd wordt dat diegene die inlogt daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is.

Test
Volgens kenniscentrum Nictiz worden mensen die meedoen met de test gevraagd om meerdere malen in te inloggen en de ervaringen te delen. Hiervoor krijgen ze een nieuw inlogmiddel aangereikt. Dit inlogmiddel kan een persoonlijke fysieke kaart en –lezer of een elektronische voorziening op de mobiele telefoon zijn. ​

eHealth diensten
Gedurende dit jaar wordt zorgvuldig gekeken of Idensys voor de patiënt, gemachtigde en zorgorganisatiegeschikt is voor breed gebruik. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de gebruikerservaring, privacy en veiligheid. In de zorg is het uitermate belangrijk om deze aspecten goed en zorgvuldig te beoordelen. Er mag enerzijds geen twijfel bestaan over de veilige verwerking en betrouwbaarheid van de online identiteit van de burger/patiënt en anderzijds mag de nieuwe manier van inloggen geen onnodige (praktische) belemmering opleveren in het gebruik en de opschaling van (mobiele) eHealth-diensten.

iDEAL​
In totaal starten zeven pilots in de zorg. Nictiz begeleidt en faciliteert de organisaties in het zorgveld bij het testen van Idensys in de praktijk. Daarnaast wordt Idensys op dit moment in meerdere sectoren getest, bijvoorbeeld door de belastingdienst, de gemeente Den Haag en door KPN. Het is de bedoeling dat Idensys breed inzetbaar wordt en de burger de mogelijkheid geeft om op één manier met één middel overal betrouwbaar in te loggen (vergelijkbaar bij iDEAL bij het digitaal afrekenen). De test moet laten zien of alles werkt zoals bedoeld. Dit jaar buigt ook de Tweede Kamer zich over de ervaringen en onderzoeksresultaten. Het testen van Idensys maakt onderdeel uit van een brede eID-strategie van de overheid. Betrouwbare en veilige online toegangscontrole en verwerking van identiteitsgegevens is een belangrijk speerpunt van de (digitale) overheid en het bedrijfsleven. Naast Idensys pilots wordt ook gekeken naar pilots op basis van de doorontwikkeling van het huidige wettelijk identiteitsbewijs (publieke middel) en BankID. Uiteindelijk moeten de ervaringen uit de pilots leiden tot een brede nationale eID-voorziening die ook aansluit bij de nieuwe Europese Wetgeving hierover (eIDAS).

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.