Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste wetenschappelijke studieboek e-health

Mark van Dorresteijn
De Universiteit Twenten en het RIVM hebben het eerste studieboek e-health ontwikkeld. Het boek wordt op 15 oktober aangeboden aan Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg.
Eerste wetenschappelijke studieboek e-health

Het studieboek ‘Improving eHealth’ is gebaseerd op recent onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Twente en het RIVM. In het boek komen praktijk en theorie aan bod van het ontwerpen, implementeren of evalueren van technologie in de zorg. Hoe richt je bijvoorbeeld een webportaal in zodat patiënten het ook daadwerkelijk gaan gebruiken? Of: welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerpen van een succesvolle e-health toepassing?

Voor studenten en professionals

Door de vele voorbeelden op het gebied van slimme e-health ontwerpen kan het boek breed ingezet worden in Nederland en daarbuiten, voor nascholing bij zorginstellingen of als studieboek voor bachelor- en masterstudenten van universiteiten en Hogescholen. Het is ook geschikt voor professionals betrokken bij e-healthimplementatie. Hoofdredacteur Lisette van Gemert-Pijnen: ‘Masterstudenten van de UT gebruiken het boek dit jaar al in hun opleiding Psychologie, Bestuurskunde of Gezondheidswetenschappen. Ook in het hbo wordt het gebruikt, bijvoorbeeld voor de master Advanced Health Informatics Practice (InHolland).’

Kennisplatform

In het verlengde van het boek is er een online kennisplatform – eHealthwiki.org – met een leidraad waarmee gemeten kan worden of bepaalde instrumenten effectief zijn.

Auteurs

Het boek is geschreven door Lisette van Gemert-Pijnen is universitair hoofddocent vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie en hoofd van het Center voor eHealth Research & Disease Management; Hans Ossebaard is als e-healthexpert verbonden aan het RIVM en het Zorginstituut Nederland (CVZ); Oscar Peters is ‎onderwijsdirecteur van de Faculteit Management en Bestuur (MB) van de Universiteit Twente. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke tijdschriften over het gebruik en de effecten van (nieuwe) media en ict.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.