Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effect griepvaccinatie bij ouderen onduidelijk

Het vaccineren van ouderen blijkt minder bescherming te bieden dan gedacht. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers in een onderzoek dat vorige week is gepubliceerd in de Lancet.

In een onderzoek naar de effecten van griepvaccinatie op het voorkomen van community-acquired pneumonie (CAP), een soort longontsteking, blijkt dat vaccineren het risico niet verkleint. De studie werd gedaan onder ruim 3500 ouderen tussen de 65 en 94 jaar met een gezonde afweer. Volgens de onderzoekers kunnen eerder uitgevoerde studies naar vaccineren het effect overschat hebben, omdat deze studies vaak keken naar CAP die in het ziekenhuis behandeld moest worden of naar patiënten met immuunproblemen.

Vaak vaccineren wel effectief

Vorige week publiceerden onderzoekers van de Universiteit van Maastricht in the Lancet Infectious Diseases een soortgelijk onderzoek. Zij waren echter tot de conclusie gekomen dat de griepvaccinatie ook op hoge leeftijd bescherming biedt. Het effect was vooral groot wanneer iemand een aantal jaren achtereen was gevaccineerd. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Zeven jaar langer leven dankzij preventie

Kuur bij longontsteking kan vaak korter

Trage goedkeuring vaccins kost mensenlevens

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.