Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage Wmo gaat omlaag

De eigen bijdrage in de Wmo wordt lager in 2017. Huishoudens in de eigen bijdrageregeling van de Wmo gaan er allemaal op vooruit. Alleenverdieners met een chronisch zieke partner merken er het meeste van. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hebben dit gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet trekt hier 50 miljoen euro voor uit.
st-rijn.jpeg

Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft: ‘Het is mooi dat we voor kwetsbare mensen die zorg nodig hebben en hun partners heel gericht iets kunnen doen om hun zorgkosten te verlagen nu het beter gaat met Nederland.’

Chronisch zieke partner
Voor een zogenaamd ‘meerpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd’ – deze groep omvat voornamelijk alleenverdieners met een chronisch zieke partner – komt de maatregel voor de meeste mensen op modaal niveau neer op een voordeel van 1.400 euro per jaar. De maximale eigen bijdrage gaat in dat geval omlaag van 1.460 euro naar 63 euro.

Verlaging
Voor ouderen heeft het kabinet gerichte maatregelen om in 2017 hun koopkracht te verbeteren, via de ouderenkorting, de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Daar bovenop gaan ouderen die gebruik maken van Wmo-zorg er ook op vooruit door deze verlaging van de eigen bijdrage. Bijvoorbeeld een alleenstaande oudere met AOW en een pensioen van 5.000 euro heeft een voordeel van 83 euro. Een echtpaar in dezelfde situatie gaat er 165 euro op vooruit. Een alleenstaande oudere met alleen AOW betaalt nu maximaal 252 euro per jaar, volgend jaar gaat daar ook 25 euro vanaf.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.