Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen Regie beschikbaar voor ggz-instellingen

Mark van Dorresteijn
Nederlandse ggz-instellingen kunnen sinds 1 september 2011 gebruikmaken van de internetapplicatie Eigen Regie. Een portaal voor cliënten met psychotische kwetsbaarheid, hun naasten en zorgverleners.
Eigen Regie beschikbaar voor ggz-instellingen

Eigen Regie is ontstaan door samenwerking van Julius Centrum, GGz Breburggroep, GGZ Westelijk Noord-Brabant en het Trimbos-instituut met betrokkenheid van cliënten en mantelzorgers.

Meer regie

Het programma geeft cliënten meer regie over hun eigen leven. Volgens het Trimbos-instituut worden zij meer gestimuleerd om zelf keuzes te maken. Op deze manier worden cliënten minder afhankelijk van hulpverlening. Deelnemers kunnen via een beveiligd portaal de behandeling volgen en onderling contact leggen om zo samen te werken aan herstel van maatschappelijk functioneren. Het reguliere behandel- en begeleidingscontact blijft bestaan.

Vernieuwingen

Met deze internetapplicatie wordt een aantal vernieuwingen in één keer samengevoegd: zelfmanagementinstrumenten voor de cliënt, evidencebased zorginterventies voor de hulpverleners, en instrumenten voor betere samenwerking tussen cliënten, hulpverleners en mantelzorgers. Het is ook mogelijk om de applicatie uit te breiden met extra functies.

Verbetering in de zorg

De nadruk op eigen regie en zelfmanagement bevordert verandering van de relatie tussen de behandelaar en cliënt. De toename van korte contacten met de hulpverlener en contacten tussen cliënt, mantelzorger en hulpverlener kan positieve gevolgen hebben voor de situatie van de cliënt. De cliënt zal meer vragen stellen over mogelijkheden voor behandeling en herstel. Daarnaast geeft de cliënt meer sturing aan het proces van hulpverlening en stelt zich daarin actiever en gelijkwaardiger op. Deze verandering vraagt een meer ondersteunende en een minder sturende opstelling van de hulpverlening. Het Trimbos-instituut verwacht dat de inzet van Eigen Regie zorgt voor “een flinke toename in de korte (declarabele) contacten en een daling in de duur en aantal van de langdurige contacten”. Bovendien kan het leiden tot een vermindering van aantal en duur van heropnamen en crisisopnamen en een verbetering van de medicatietrouw volgens het Trimbos. (ICTzorg)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.