Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eigen risico stijgt naar 385 euro’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het eigen risico gaat in 2016 met een tientje omhoog naar 385 euro. De zorgpremie wordt met 103 euro volgend jaar waarschijnlijk 7 euro per maand duurder.
‘Eigen risico stijgt naar 385 euro’
Foto: ANP

Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van VWS die zijn uitgelekt naar de Telegraaf en RTL Nieuws. Het tempo van de stijging van de zorgpremie vlakt af. De stijging van iets minder dan 7 euro ligt lager dan de 10 euro waar het ministerie eerder vanuit ging. Wie er recht op heeft, krijgt een hogere zorgtoeslag. Die stijgt voor veel mensen met 67 euro.

Stijging zorgpremie 2016

De stijging van de zorgpremie in 2016 is een raming. Verzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de daadwerkelijke premie. Afgelopen jaren viel de premieverhoging regelmatig lager uit dan het ministerie dacht. Op basis van de huidige raming betalen mensen met een minimuminkomen in 2016 nog steeds minder aan zorgpremie minus zorgtoeslag, dan in 2006, en ook minder dan ze in 2005 – het laatste jaar van de Ziekenfondswet – betaalden.

Eigen risico 2016

Het eigen risico wordt volgend jaar vastgesteld op 385 euro. Dat is tien euro meer dan dit jaar, maar betreft uitsluitend indexatie. Dat betekent een aanpassing om gestegen prijzen mee te compenseren. Het verplichte eigen risico betekent dat mensen de eerste 385 euro van een ziekenhuisopname zelf moeten betalen. Het geldt niet voor onder meer de huisarts, verloskundige zorg en voor kinderen jonger dan 18. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.