In het principeakkoord staat onder meer dat ambulancemedewerkers er qua koopkracht 7,5 procent op vooruit gaan. Ook kan het personeel na zijn 57e niet meer verplicht worden om nachtdiensten te draaien en wordt er meer moeite gedaan om vaste banen te creëren.
Loon
De vakbond is tevreden. ‘Na ruim vijf maanden regionale acties te hebben gevoerd en vier weken landelijke stakingen, ging Ambulancezorg Nederland vandaag eindelijk in op onze eisen’, aldus Fred Seifer, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.
‘Voor het ambulancepersoneel hebben we nu grotendeels dezelfde afspraken kunnen maken die voor het personeel in ziekenhuizen al golden. Gelijk werkt verdient immer gelijk loon.’
Borstlap
Vakbond CNV Zorg & Welzijn heeft zich de afgelopen periode eveneens hard gemaakt voor een cao voor het ambulancepersoneel. Zo stelde de bond half oktober samen met AZN Hans Borstlap aan als bemiddelaar om de om de impasse rond de cao te doorbreken. Borstlap is ook bemiddelaar in het conflict over de politie-cao.
ORT
Naast bovengenoemde maatregelen wordt ook onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. Tijdens de onderhandelingen was dit één van de grote struikelblokken. De laatste cao is op 1 januari 2015 verlopen. De gemaakte afspraken gaan in met terugwerkende kracht naar 1 januari en lopen tot en met 2018.

Cao’s in de Zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.