Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Elektronisch voorschrijven van medicijnen verplicht’

Annelies Vermeulen
Alle voorschrijvers van geneesmiddelen moeten voor 1 januari 2012 gebruik maken van elektronisch voorschrijven. Dat kondigt Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, aan.
‘Elektronisch voorschrijven van medicijnen verplicht’

Het is zeer risicovol om een geneesmiddel voor te schrijven zonder hulp van een geautomatiseerd systeem, dat direct de interacties met andere geneesmiddelen en mogelijke overgevoeligheidsreacties signaleert. Dat is onnodig gevaarlijk en niet langer verantwoord. Daarom gaat de inspectie vanaf 1 januari 2012 handhaven, aldus Van der Wal.

Medicatieoverdracht

Dat is één van de uitkomsten van de conferentie Medicatieveiligheid en ICT op 27 september 2010 in Nieuwegein. Nu nog worden er teveel fouten gemaakt bij de medicatieoverdracht, stellen meerdere sprekers vast. De richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens – opgesteld door het zorgveld – moet fouten bij de overdracht voorkomen en wordt van kracht per 1 januari 2011.

Artsen

ICT kan helpen om medicatiefouten te voorkomen, maar een medicatieoverzicht is natuurlijk niet compleet zonder de informatie van de voorschrijvende artsen, zo meldt de inspectie. Daarom is het belangrijk dat ook de huisartsen en specialisten deze informatie gaan delen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

NZa: Apotheek moet toegang krijgen tot elektronisch netwerk

Markt apotheekautomatiseringssystemen groeit

Leveranciers apotheek- en huisartsystemen migreren van OZIS naar LSP

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En hoe moet dat nou als ik in een prive situatie medicatie wens voor te schrijven? Daartoe heb ik alle recht, maar hoe gat dat in de praktijk nou werken? Gaan we hier weer een prijzig ICT-systeem voor ontwikkelen, met natuurlijk (per definitie) te kraken beveiliging en aparte gebruikernamen en wachtwoordcombi’s?
    Ik houd graag de mogelijkheid voor papier open….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.