Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Elektronische armband kan tienduizenden doden door epilepsie voorkomen’

Bert Bukman
Nightwatch, een hightech armband die nachtelijk epilepsieaanvallen registreert, kan het aantal sterfgevallen door deze aanvallen aanzienlijk verminderen. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek, onder meer van de TU Eindhoven.

De hightech armband Nightwatch is het resultaat van onderzoek door wetenschappers van het Nederlandse Tele-epilepsie Consortium. De armband ontdekt 85 procent van alle ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen. Dat is volgens de onderzoekers een veel betere score dan die van elke andere beschikbare technologie.

De test van de armband vond plaats bij epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking. Dit gebeurde gemiddeld 65 nachten per patiënt. De armband gaf alleen een alarmsignaal af bij ernstige aanvallen.

Ook gefilmd

De patiënten werden ook gefilmd om te controleren of de Nightwatch aanvallen over het hoofd zag. Hieruit bleek dat de armband 85 procent van alle ernstige aanvallen signaleert.

Ter vergelijking vond een test plaats met de huidige detectiestandaard, een bedsensor die reageert op trillingen. Deze sensor signaleerde slechts 21 procent van de ernstige aanvallen. Een veel minder resultaat dus. Verder bleken de patiënten weinig hinder van de Nightwatch te ondervinden. Ook het verzorgend personeel was positief over het gebruik ervan.

Nightwatch in basisverzekering?

Het wetenschappelijke tijdschrift Neurology publiceerde de resultaten van het onderzoek. De betrokken wetenschappers verwachten dat het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten als gevolg van de Nightwatch aanzienlijk afneemt. Bij wereldwijde toepassing ervan kan het systeem volgens onderzoeksleider Johan Arends, hoogleraar neurologie aan de TU Eindhoven, zelfs tienduizenden levens redden.

SUDEP (sudden unexpected death in epilepsy) is een belangrijke doodsoorzaak bij epilepsiepatiënten. Bij patiënten met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie is de kans zelfs 20 procent dat ze hieraan ooit overlijden. Onderzoeksleider Arends hoopt dan ook dat de resultaten van het onderzoek ertoe leiden dat de Nightwatch onderdeel wordt van het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering.

Samenwerkende partijen

In het Tele-epilepsie Consortium werken diverse partijen samen. Het gaat om Expertisecentrum Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), UMC Utrecht, het Epilepsiefonds. Ook zijn patiëntvertegenwoordigers van Livassured aangesloten. Dit bedrijf is opgericht om de Nightwatch op de markt te brengen en werkt sinds 2014 mee aan het onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.