Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronische code in de strijd tegen resistente bacteriën

Bert Bukman
Antibioticaresistentie (ABR) is een bedreiging voor de volksgezondheid. Een nieuwe set labcodes versnelt de informatie-uitwisseling tussen RIVM en laboratoria.
ABR
RossHelen / Getty Images / iStock

Een nieuw gestandaardiseerd elektronisch bericht maakt effectieve bestrijding mogelijk bij een uitbraak van resistente micro-organismen. Met behulp van deze ‘labcodeset’ kan een laboratorium snel en eenduidig het RIVM inlichten over onderzoek naar resistente micro-organismen. Dat schrijft het platform QruxxTech.

Voordat het elektronisch bericht er was, verliepen er drie tot zes maanden tussen een waarneming in het lab en de beschikbaarheid in de systemen van het RIVM. Laboratoria rapporteerden doorgaans slechts één keer per maand. Bovendien waren die rapportages niet eenduidig. Daardoor ontstond ruimte voor misverstanden en verschil in interpretatie.

Volledig automatisch

Die situatie is nu verleden tijd, aldus Robert Stegwee van het RIVM. ‘De eerste labs die hebben deelgenomen aan de pilot met dit elektronische bericht, rapporteren nu volledig automatisch aan het RIVM. Dagelijks of zelfs meerdere keren per dag. De labgegevens van een kweek worden vastgelegd in gestandaardiseerde labcodes.’

Daarvoor maakt het bericht gebruik van de ‘talen’ SNOMED CT (voor de uitslagen) en LOINC (voor de gebruikte technieken in het lab).

Vijftig labs

Na de eerste pilot in de strijd tegen ABR wordt nu snel opgeschaald. Acht andere laboratoria staan klaar om het elektronische bericht en de labcodeset in gebruik te nemen. Daarna zullen op korte termijn de overige laboratoria volgen.
In 2020 moeten zo’n vijftig labs elektronisch ABR-gegevens kunnen uitwisselen met het RIVM. ‘En dat is nog maar het begin’, zegt Stegwee. ‘Ook de gegevensuitwisseling tussen labs onderling kan beter. Dit gaat nu nog deels handmatig.’

Niet alleen voor ABR

Bovendien is de labcodeset niet alleen voor ABR te gebruiken. Met dezelfde technieken en principes is de set ook in te richten voor andere thema’s, zoals de bestrijding van tuberculose of soa’s. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) is ook al druk bezig hun belangrijkste testen en uitslagen toe te voegen aan de labcodeset, vertelt Robert Stegwee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.