Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elisabeth-TweeSteden expertisecentrum hersenaandoeningen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Tilburgse ziekenhuis is definitief aangewezen als landelijk expertisecentrum voor hersentumoren en vaatafwijkingen.
ETZ expertisecentrum.jpg
Foto: Internist-oncoloog Laurens Beerepoot

Voor vaatafwijkingen in de hersenen is het ETZ het enige expertisecentrum in Nederland. 

Hersentumoren en aneurysmata

De afdelingen Neurochirurgie, Neurologie, Oncologie en Radiologie van het ETZ kregen eind 2015 een voorlopige erkenning als expertisecentrum voor kwaadaardige hersentumoren misvormingen in het bloedvatenstelsel en aneurysma’s. Deze erkenning is nu door de minister verlengd tot april 2022. Het ETZ is één van de veertien niet-academische ziekenhuizen met een landelijk expertisecentrum. Dat maakt de erkenning volgens het ziekenhuis extra bijzonder. Patiënten hoeven dus niet uit te wijken naar een academisch ziekenhuis voor de behandeling van deze hersenziekten.

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Jaarlijks worden 150 patiënten met hersentumoren en 200 patiënten met vaatafwijkingen in de hersenen behandeld in het ETZ. Deze behandelingen vereisen een grote mate van specifieke expertise van verschillende specialisten, zoals neurologen, neurochirurgen, neuroradiologen, neuropathologen, radiotherapeuten en oncologen. De relatief lage aantallen maken deze hersenaandoeningen tot een zeldzame ziekte. Omdat deze aandoeningen bij minder dan een op de tweeduizend mensen voorkomen, zijn gecombineerde inspanningen nodig om patiënten goed te behandelen.

Meerwaarde

Neurochirurg Bram van der Pol en neuroloog Cees Tijssen: ‘Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit van onze zorg voor deze patiënten. Voor hen betekent een erkend expertisecentrum dat ze weten dat ze bij ons aan het goede adres zijn. Wij hebben alle kennis en kunde in huis voor deze zeldzame, hoog complexe ziektebeelden. Daardoor kunnen we als expertisecentrum ook het voortouw nemen met nieuwe behandelmethoden en zelf nieuwe methoden ontwikkelen om dergelijke aandoeningen te behandelen’.

Expertisecentrum

In een expertisecentrum werken specialisten samen die beschikken over unieke kennis en vaardigheden, en die sterk betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek. Om de erkenning voor de langere termijn te behouden, doet het ETZ wetenschappelijk onderzoek naar deze hersenaandoeningen. Bovendien gaat het ziekenhuis meer samenwerken met patiëntenorganisaties. Met de huidige erkenning is het ETZ als topklinisch ziekenhuis aangesloten bij een Europees netwerk voor zeldzame ziekten.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.