Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emergis wil mogelijk cliëntenstop instellen

Redacteur Zorgvisie
De Zeeuwse ggz-aanbieder Emergis overweegt om vanaf oktober een cliëntenstop in te stellen voor verzekerden van Zilveren Kruis. Volgens directeur Paul de Schipper hebben zorgverzekeraars voor dit jaar te weinig zorg ingekocht, waardoor Emergis geen geld meer heeft voor nieuwe cliënten.
Stop-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt PZC. In 2016 kwam Emergis 2,5 miljoen euro tekort voor de cliëntenzorg, dit jaar heeft de zorgaanbieder tot nu toe voor 2,8 miljoen euro meer zorg geleverd dan er is ingekocht. Volgens De Schipper komt dat niet doordat er meer mensen zijn die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, maar vooral doordat de cliënten die bij Emergis aankloppen een complexere problematiek hebben. De behandelingen die de zorgaanbieder levert zijn daardoor intensiever en duren langer.

Mogelijk cliëntenstop
Emergis heeft de problematiek besproken met de zorgverzekeraars. ‘Vorig jaar oktober was duidelijk dat we tekort zouden komen. We hebben toen moeten besluiten: patiëntenstop of doorgaan en maar hopen dat er bijbetaald zou worden. Alleen Zilveren Kruis heeft dat tot op heden niet gedaan. Komt deze verzekeraar de komende weken niet alsnog over de brug, dan moeten wij vanaf oktober nieuwe cliënten van Zilveren Kruis terugverwijzen naar hun zorgverzekeraar’, zegt De Schipper in PZC. ‘Wellicht kunnen zij hen naar een andere ggz-instelling doorsturen, maar wij kunnen als instelling dit financiële risico niet nemen. Want het is nu augustus en het gat voor 2016 is nog niet eens gedicht.’ Zilveren Kruis heef taan PZC laten weten dat de zorgverzekeraar in het uiterste geval zal bekijken of cliënten naar een andere ggz-aanbieder kunnen worden doorgestuurd.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.