Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emmen mag niet hoogte van het pgb vaststellen

Het college van B&W van de gemeente Emmen heeft in 2015 ten onrechte in een verordening bepaald hoe hoog een persoonsgebonden budget (pgb) mag zijn voor maatschappelijke ondersteuning. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep in zijn uitspraak van 17 mei.

In een Verordening van 2015 heeft het college een tariefdifferentiatie opgenomen voor het pgb. Onterecht, zo oordeelt de hoogste rechter op dit gebied. ‘Emmen heeft ten onrechte bepaald dat het college nadere regels kan stellen over de hoogte van het pgb en het vaststellen van het pgb met inachtneming van wat in dat artikel is bepaald. Het college is daartoe niet bevoegd nu artikel 2.1.3, tweede lid, van de Wmo 2015, in verbinding met artikel 2.3.6, vierde lid, van de Wmo 2015, daarvoor geen grondslag biedt.’

Deventer
Eerder dit jaar deed de rechtbank Overijssel al een uitspraak over een maximumtarief van het pgb voor informele zorg bij de gemeente Deventer. Die gemeente wilde niet meer dan 750 euro per maand vergoeden voor informele zorg. Dat mag volgens de rechter niet.

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.