Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Engelse artsen sceptisch over telehealth

Mark van Dorresteijn
Telehealth lijkt niet kosteneffectief naast de standaardondersteuning en zorg die langdurig zieke patiënten ontvangen. Dat stellen Britse artsen in het British Medical Journal (BMJ) na een onderzoek onder 965 patiënten.
Engelse artsen sceptisch over telehealth

De technologie zorgt er wel voor dat patiënten zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Zij meten zelf hun bloeddruk of glucosewaarden en sturen de gegevens door naar het ziekenhuis. Daardoor neemt het aantal ziekenhuisbezoeken af. Telehealth was bedoeld om de kosten te drukken en de kwaliteit van zorg te verbeteren, maar deze effecten zien de onderzoekers amper terug.

Resultaten

Het onderzoek duurde twaalf maanden en betrof 965 patiënten waarvan ongeveer de helft met telehealth aan de slag ging. Volgens de onderzoekers liggen de kosten per qaly (quality adjusted life year) op circa 108.000 euro. Dat ligt ver boven de drempel van 35.000 euro die het Department of Health (het Engelse ministerie van Volksgezondheid) stelde voor een qaly. De waarschijnlijkheid dat telehealth kosteneffectief is, ligt erg laag, zo concluderen de onderzoekers. De enige verklaring voor eerdere positieve uitkomsten, is volgens de Britten dat deze onderzoeken in Amerika zijn uitgevoerd onder een kleine patiëntengroep. Vaak werden deze studies  bekostigd door de zorgtechnologie-industrie.

Grootschalige implementatie
Het Department of Health spreekt het onderzoek tegen en stelt dat de genoemde resultaten slechts een deel zijn van de Whole System Demonstrator (grootschalig onderzoek naar telehealth in Engeland). ‘De complete studie laat zien dat telehealth sterfte terugbrengt met 45 procent, heropname met 15 procent en spoedopnames met 20 procent. Dit deel van de studie laat zien dat de introductie van deze technologie binnen een kleine groep zorgt voor hoge kosten. Het brengt dan niet de kostenreductie die wij voor ogen hebben. Ons “three million lives initiative” is anders en draait om grootschalige inzet van telehealth om ondersteuning, zorg en kosten te verbeteren’, aldus een woordvoerder van het Department of Health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.