Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Epd-overzicht ggz: grote verschillen tussen branches

Gastauteur
Adviesbureau Beter Healthcare heeft net als vorig jaar voor Zorgvisie een epd-overzicht ggz samengesteld. Dit jaar is voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen verschillende branches binnen de ggz. Dit levert interessante inzichten op.
ggz
Production Perig / stock.adobe.com

De Nederlandse ggz-sector is heterogeen van aard. Binnen de sector zijn verschillende branches. Naast de ggz-instellingen zijn er bijvoorbeeld organisaties gericht op forensische zorg, regionale instellingen voor beschermd wonen, psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen en een groot aantal kleinschalige praktijken. Elke branches heeft zijn eigen specifieke kenmerken. In hoeverre zijn deze verschillen te herkennen in het marktaandeel van de epd-leveranciers in deze branches?

Ggz-instellingen

Het merendeel van de medewerkers in de Nederlandse ggz is werkzaam in een ggz-instelling. In deze branche verdeelt de top-5 van leveranciers onderling vrijwel de gehele epd-markt. Binnen de top-5 vonden dit jaar weinig verschuivingen plaats. Dit ondanks de eerder waargenomen ontevredenheid over epd’s onder ggz-instellingen (zie bijvoorbeeld Ggz ontevreden over eigen zis/epd en Gebruiksvriendelijkheid ggz-epd’s ondermaats). Wel zijn verschillende ggz-instellingen gestart met oriëntatie- of selectietrajecten.

1 PinkRoccade Healthcare
2 Impulse Info Systems
3 Nexus
4 Code24
5 De Heer Software
Medicore
Nedap Healthcare

 
PinkRoccade Healthcare is de onbetwiste marktleider in het epd-overzicht ggz. Dit bedrijf bedient ongeveer de helft van de markt van de onderzochte ggz-instellingen. Het ict-bedrijf dankt zijn positie met name aan de grote ggz-instellingen. Van de tien grootste ggz-instellingen zijn maar liefst vijf klant van PinkRoccade Healthcare.
Impulse Info Systems volgt op enige afstand en de top-3 wordt gecompleteerd door Nexus. Beide zijn licht gegroeid. De vierde positie wordt ingenomen door Code24. Dit is de enige leverancier in de top-5 die zich in dossiervoering en een enkele andere deeloplossingen specialiseert en voor registratie, declaratie en verantwoording samenwerkt met andere leveranciers zoals Nexus.

Deeloplossingen lab

In het onderzoek zijn ook gebruikte deeloplossingen in kaart gebracht. Code24 is op dit gebied marktleider met deeloplossingen voor lab-opdrachten en -uitslagen en fact-teams. Dit bedrijf levert deze deeloplossingen voornamelijk aan ggz-instellingen die ook klant zijn van PinkRoccade Healthcare.
De vijfde positie wordt gedeeld door De Heer Software, Medicore en Nedap. Deze drie leveranciers zijn binnen de markt van de ggz-instellingen ongeveer even groot. Medicore en Nedap zijn beide groeiende en met name actief bij kleinere ggz-instellingen (<=400 fte).

Ribw’s

Regionale instellingen voor beschermd wonen (ribw) hebben een specifieke taak binnen de ggz. Zij begeleiden vooral mensen met langdurige psychiatrische problemen. In deze branche verdelen drie leveranciers het overgrote deel van de epd-markt.

1 Nedap Healthcare
2 De Heer Software
3 Impulse Info Systems

 

Nedap is de marktleider in het epd-overzicht ggz en bedient bijna de helft van de markt van de onderzochte ribw’s. De Heer Software volgt op enige afstand. Impulse Info Systems maakt de top-3 compleet.

Forensische zorg

Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg die wordt verleend in een strafrechtelijk kader. In deze branche verdeelt de top-3 vrijwel de gehele epd-markt.

1 Impulse Info Systems
2 Nexus
3 ChipSoft

 

Impulse Info Systems is verreweg de grootste en bedient meer dan de helft van de markt van de onderzochte forensische zorginstellingen. Nexus en Chipsoft volgen op enige afstand.

Psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen

Een aantal Nederlandse algemene en academische ziekenhuizen heeft een afdeling waar zorg wordt geboden aan psychiatrische patiënten (paaz/puk). De behandelduur in psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen is over het algemeen korter dan in andere branches van de ggz. In deze branche verdeelt de top-3 van leveranciers onderling vrijwel de gehele epd-markt. De twee grootste leveranciers van ziekenhuis-epd’s zijn ook de twee grootsten in de markt van de psychiatrische afdelingen.

1 ChipSoft
2 Epic
3 PinkRoccade Healthcare

 

ChipSoft bedient net iets meer dan de helft van de markt van de onderzochte psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen; Epic bedient ongeveer 40 procent. De psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen met het zis/epd van Epic kiezen over het algemeen ook voor hun psychiatrische afdeling voor het dossier van Epic. Daarbij wordt het ggzdbc-proces meestal ondersteund door leverancier Axians. PinkRoccade Healthcare bedient een aantal psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen die het zis/epd van SAP gebruiken.

Kleine praktijken

De ggz-markt omvat ook een groot aantal kleine praktijken voor psychologie en psychiatrie (meer dan 2800 op ZorgkaartNederland). Aan deze markt is in dit onderzoek weinig aandacht besteed. Op basis van de verzamelde informatie is echter wel een eerste beeld van deze markt gevormd, namelijk dat de grootste leveranciers in deze markt Axians, Datamedicare, Medicore, Nedap en Trompbx (in alfabetische volgorde) zijn.

Conclusie

De verschillen tussen de diverse branches van de Nederlandse ggz zijn goed herkenbaar in het marktaandeel van de epd-leveranciers. Zo verschillen de marktleiders en dominante leveranciers sterk per branche. Een voor de hand liggende verklaring is dat er sprake is van specialisatie onder ggz-epd-leveranciers en dat psychiatrische afdelingen in vrijwel alle gevallen de keuze voor een epd-leverancier overnemen van het ziekenhuis waartoe ze behoren.
Naast de verschillen in marktleiders en dominante leveranciers zijn er ook verschillen in verandersnelheid tussen de epd-markten van de diverse branches. Zo verandert de epd-markt in de branche van ggz-instellingen langzaam, terwijl in de ribw-branche een betrekkelijk nieuwe speler als Nedap zich in relatief korte tijd heeft doorontwikkeld tot marktleider.

Opzet onderzoek

De eerste stap van het onderzoek was het verkrijgen van de lijsten van organisaties van de vier verschillende in kaart gebrachte ggz-branches.
Voor de ggz-instellingen hanteerden we de door Patiëntenfederatie Nederland gebruikte lijst van 250 organisaties. Bij de forensische zorg hanteerden we de door Patiëntenfederatie Nederland gebruikte lijst van 76 forensische centra.
Voor het ribw-segment gebruikten we de lijst van hoofdkantoren van de RIBW Alliantie, bestaande uit 21 organisaties. De lijst van paaz/puk-afdelingen bestaat uit de locaties van de lijst van ggz-instellingen van ZorgkaartNederland die zijn gekoppeld zijn aan een ziekenhuisorganisatie.
Vervolgens is van deze organisaties de fte-informatie met behulp van jaarverslagen in kaart gebracht. De informatie over de verschillende leveranciers per organisatie is afkomstig van de organisaties en de leveranciers. Door bovenstaande informatie te combineren kon het marktaandeel van de verschillende leveranciers per branche worden berekend.

Het onderzoek is uitgevoerd door Beter Healthcare met medewerking van Patiëntenfederatie Nederland.

Het complete onderzoek vindt u hier.

Jorrit Spee is partner/managing consultant GGZ & Care van Beter Healthcare

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.