Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EPIC Anesthesia wint Spider Award

Mark van Dorresteijn
EPIC Anesthesia is de winnaar van de Spider Award 2012, de prijs voor het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg. De prijs is vandaag uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van het vakblad Zorgvisie ict in Ede.
EPIC Anesthesia wint Spider Award

Het winnende project is een module voor het ziekenhuisinformatiesysteem EPIC die het pre-operatieve proces vergaand verbetert. De module is een expertsysteem dat de anesthesioloog ondersteunt. Alle richtlijnen zijn erin verwerkt en dat maakt dat de specialist binnen tien seconden kan zien welke medicatie, laboratoriumaanvragen en consulten voor de patiënt nodig zijn. Het systeem zorgt voor maatwerk en reduceert medicatiefouten tot een minimum. Bijkomend voordeel is dat het automatisch rapporten genereert en op die manier bijdraagt aan een reductie van de administratieve lasten.

Ontwikkeld door gebruiker

Bijzonder is dat EPIC Anesthesia is ontwikkeld door een gebruiker, namelijk door anesthesioloog Martijn Mertens van het Spaarne Ziekenhuis. ‘De jury kan met name waarderen dat de module zelf is ontwikkeld door de gebruiker, op basis van beschikbare richtlijnen en stroomdiagrammen. De module is beschikbaar voor andere ziekenhuizen in Nederland en in het buitenland’, aldus het juryrapport. In mei van dit jaar is het in gebruik genomen op de afdeling anesthesiologie van het Spaarne Ziekenhuis.

Genomineerden

Naast EPIC Anesthesia waren de projecten Smart Signs en Zorgpad Stervensfase Digitaal genomineerd. Smart Signs is een persoonlijk bewegwijzeringssysteem met persoonsherkenning voor in ziekenhuizen. Patiënten dragen een radiotag bij zich waardoor de schermen uit zichzelf de juiste informatie tonen. Dit resulteert in het op tijd bereiken van afspraken en waarin bovendien minder tijd verloren gaat in het ronddwalen door het gebouw. Zorpad Stervensfase is ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen en zorg in de stervensfase te verbeteren. Het zorgpad is een multidisciplinair dossier en checklist ineen, gebaseerd op de Liverpool Care Pathway for the Dying patient.

Spider Award

Zorgvisie ict heeft de verkiezing van de Spider Award georganiseerd in samenwerking met de OIZ, de Vereniging van organisaties voor ICT in de Zorg. (Zorgvisie ict)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.