Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC: datalek jonge patiënten

Bert Bukman
Het Erasmus MC Sophia heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van een datalek. Het gaat om een nieuwsbrief van de afdeling Kinderinfectieziekten/Immunologie.
ErasmusMC
iStock

De nieuwsbrief is verspreid in een besloten groep van ouders van patiënten en patiënten van 18 jaar en jonger, aldus het Erasmus MC. De mailadressen van de patiënten zijn per abuis in de To-adressering terechtgekomen, in plaats van in het BCC-veld.

Menselijke vergissing

Er is sprake van een menselijke vergissing, waar de afdeling zich volgens het ziekenhuis zeer bezwaard over voelt. ‘Ze weten immers hoe gevoelig de privacy ligt. Dit had niet mogen gebeuren. Met de patiënten is dan ook direct nadat de fout aan het licht kwam, contact opgenomen met excuses.’

Draaiboek

Het draaiboek voor de verzending van nieuwsbrieven wordt aangepast. Het ziekenhuis werkt aan een nieuwe website. Zodra deze gereed is, overweegt de afdeling de nieuwsbrieven niet langer via mail te versturen maar via een beter beveiligde verbinding. Het ging bij de verzending van de nieuwsbrief om 58 mailadressen, voor in totaal 46 patiënten.

Koploper

Een datalek als dat van het Erasmus MC is niet ongebruikelijk in de zorgsector. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de sector met 30 procent van het totale aantal meldingen koploper. ‘Vaak gaat het om gevoelige persoonsgegevens zoals gezondheidsgegevens, financiële gegevens en/of het burgerservicenummer’, aldus een woordvoerder. ‘Organisaties in deze sectoren moeten, gezien de aard van de gegevens, eerder een melding doen.’
Een en ander is onder meer van belang vanwege de inwerkingtreding van de Europese privacywet AVG in mei van dit jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.