Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC onderzoekt prognostische modellen

Artsen kunnen in de nabije toekomst voor elke patiënt een nauwkeurige schatting maken met betrekking tot het ziekteverloop, zoals de kans op overleving of het optreden van complicaties. Dat zei Ewout Steyerberg 7 december bij zijn aanvaarding van het hoogleraarschap Medische Besliskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het onderzoek van Steyerberg is gericht op de ontwikkeling en toepassing van prognostische modellen. Deze modellen combineren voorspellende kenmerken om een kans te schatten op een bepaalde uitkomst van een ziekte. De onderzoeker pleit in zijn oratie voor het gebruik van prognostische modellen voor geïndividualiseerde medische besluitvorming. Als beslissingen meer rekening houden met specifieke kenmerken van de patiënt kan onder- en overbehandeling van patiënten beperkt worden. Hij schetst een toekomstige geneeskunde waarin van elke mogelijke interventie bekend is hoe nuttig die is voor een individuele patiënt.

Op maat

Steyerberg ziet de toepassingsgebieden voor prognostische modellen toenemen. Bijvoorbeeld voor het opsporen van personen met een hoog risico, zoals vrouwen met osteoporose. Ook kunnen controles, zoals screenings op kanker, op maat worden aangeboden aan personen die er mogelijk baat bij hebben.

Automatisering

Steyerberg signaleert een aantal uitdagingen op weg naar een dergelijke, meer geïndividualiseerde geneeskunde. Om prognostische modellen hanteerbaar te maken in de medische praktijk, moeten ze zo eenvoudig mogelijk worden gepresenteerd. Automatisering biedt hiervoor steeds betere mogelijkheden.

EPD

Prognostische schattingen kunnen deel uitmaken van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), zodat schattingen direct voor de behandelend arts beschikbaar zijn. Daarnaast moeten voor een betrouwbare schatting sterke voorspellende kenmerken voor het beloop van een ziekte bekend zijn. (Erasmus MC)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.