Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC tilt Slimmer Zwanger naar volgend niveau

Mark van Dorresteijn
Het e-healthprogramma Slimmer Zwanger van het Erasmus MC is uitgebreid met nieuwe modules en heeft de hoogste CE klasse 1 certificering ontvangen voor gebruik in de zorg. Dat laat het ziekenhuis weten.
Erasmus MC tilt Slimmer Zwanger naar volgend niveau
Foto: Stock Xchng

De toepassing coacht aanstaande ouders in het aanleren en onderhouden van gezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Dat gebeurt via een website, telefoon, sms en e-mail. Het programma loopt sinds januari 2012 en wordt door ruim 1500 aankomende ouders gebruikt.

Uitbreiding

Slimmer Zwanger is uitgebreid voor het verder verbeteren van de kwaliteit van zorg met de extra coaching modules voor het goed en veilig gebruik van medicatie, het opvolgen van behandeling en afspraken, en coaching op beweging. Mede hierdoor heeft het als een van de weinige e-Health applicaties de hoogste CE klasse 1 certificering ontvangen voor gebruik in de zorg. Daarnaast verstrekt de nieuwe versie van Slimmer Zwanger drie seizoensrecepten per week en vitamine D advies aan elke gebruiker.

Verandering

Initiatiefnemer is Régine Steegers, arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie: ‘Er is behoefte aan Slimmer Zwanger, want bijna niets is zo moeilijk als het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Slimmer Zwanger komt overigens niet in de plaats van persoonlijke consulten van artsen of verloskundigen. Echter, het blijkt nu al  een waardevolle aanvulling te zijn voor mensen die misschien niet zo gezond leven, maar er wel iets aan willen doen, en voor zorgverleners om de kwaliteit van zorg te verbeteren.’

Slimmer Zwanger

Deelnemers kunnen zichzelf screenen via de website op de mobiele telefoon of computer. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, body mass index en verschillende voedings- en leefstijlrisicofactoren. Afhankelijk van de aanwezige risicofactoren wordt via een rekenprogramma het individuele coachingsprogramma bepaald dat vervolgens periodiek boodschappen (tips, weetjes, kookrecepten) verstuurt via de mobiele telefoon door middel van SMS en e-mail. Steegers: ‘Na de eerste screening vinden er nog vier screeningen plaats om de zes weken. Het coachingsprogramma past zich aan afhankelijk van of iemand zwanger is zodat de coaching ook echt op maat blijft.’

Evaluatie 2012

Uit de evaluatie over 2012 blijkt dat vrijwel alle aanstaande ouders positief zijn over het gebruik van Slimmer Zwanger. Zij geven aan nu meer aandacht te hebben voor hun voedings- en leefstijlgewoonten. Deze gezonde gewoonten verlagen de kans op onvruchtbaarheid bij de vrouw en de man en verlagen ook de risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap en rond de bevalling. Bovendien hebben ze het gevoel dat Slimmer Zwanger hen echt helpt. Van de 526 vrouwen die met het programma begonnen, hadden er 68 het een jaar later afgerond, 332 waren er nog mee bezig en 126 vrouwen (24 procent) zijn voortijdig afgehaakt. Het percentage vrouwen dat foliumzuur innam, steeg in zes maanden van 78 naar 87. Het percentage vrouwen dat te weinig fruit at, daalde van 78 naar 63, het percentage dat onvoldoende groente at van 59 naar 32. Het aantal rokende vrouwen nam met 6 procent af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.