Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC zet biosimilars in voor miljoenenbesparing

Redacteur Zorgvisie
Het Erasmus MC gaat de komende jaren meer gebruikmaken van biosimilars. Door deze kopieën van dure merkmedicijnen voor te schrijven aan patiënten wil het ziekenhuis miljoenen besparen.
Kosten-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De biosimilars, waarvan er in Europa 23 wettelijk zijn toegestaan, gaan volgens het ziekenhuis leiden tot een miljoenbesparing. Ze zijn zelf goedkoper, maar het Erasmus MC verwacht dat de prijzen van merkmedicijnen ook zullen gaan dalen als de kopieën worden voorgeschreven. Dat moet tegen 2020 jaarlijks een besparing van 20 miljoen euro opleveren, heeft het ziekenhuis berekend. Voor patiënten die middelen gebruiken als Humira en Enbrel (die allebei worden ingezet bij onder meer reuma) kan het per persoon jaarlijks 5000 euro schelen.

Eerdere inzet biosimilars
Het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren voor twee andere medicijnen al gebruikgemaakt van biosimilars. Door kopieën voor te schrijven van epo en filgratsim (groeifactoren voor rode en witte bloedcellen) is er in 2015 1,5 miljoen euro bespaard en 700.000 euro in 2016. Dat geld wordt weer gestoken in de afdelingen waarop het middel werd voorgeschreven, laat het Erasmus MC weten. Daar wordt het onder meer ingezet om ruimte te maken voor kostbare nieuwe medicijnen.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.