Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus zet datacenters volledig buiten de deur

Erasmus MC is het eerste academisch ziekenhuis in Nederland dat zijn datacenters volledig buiten de deur onderbrengt. Het UMC brengt beide datacenters onder bij Bytesnet Rotterdam. Ook de bijbehorende netwerkservices en verbindingen worden verzorgd door het externe bedrijf.
erasmusmc400.jpg

Erasmus MC ondergaat een meerjarige en grootschalige renovatie en uitbreiding. Oorspronkelijk was daarbij een nieuw, eigen datacenter gepland. Daarvan zag het ziekenhuis vorig jaar af. Chief Information Officer Simon Vermeer van het Erasmus legt op netwerksite Friends in Business uit waarom: ‘Het bleek om twee redenen niet verstandig om daar zelf in te investeren. De eerste is de kwaliteit; als ziekenhuis ben je onvoldoende in staat zelf een datacenter conform de gewenste normen in te richten en op dat niveau te houden. Ook voor de hoogste beschikbaarheid  en beveiliging. Ten tweede kost uitbesteden voor het Erasmus MC minder geld. Gerekend over tien jaar heb je het over een besparing van circa 20 procent.’

Beveiliging
Erasmus MC realiseert nu tegen lagere kosten meer functionaliteit, hogere beschikbaarheid en een betere beveiliging. Dat wordt geborgd door uitgebreide certificering: ISO 9001, ISO 14000, ISO 27001 en NEN 7501. Die laatste is specifiek voor informatiebeveiliging in de zorgsector; onder meer met het oog op elektronische patiëntendossiers. Er is gekozen voor het Twin Datacenter-concept. De data en softwaresystemen van Erasmus MC zijn in twee datacenters ondergebracht: het Bytesnet eigen datacenter in Rotterdam (de Spaanse Kubus) en de Delftse vestiging van partner The Datacenter Group. Dit Twin Datacenter-concept garandeert dat Erasmus MC altijd over de data- en softwaresystemen kan beschikken.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.