Ernst Kuipers: ‘Medicatiekosten vreten groei op’

De potentiële groeiruimte voor de zorg die door het gunstige economische klimaat is ontstaan, wordt compleet teniet gedaan door stijgende medicijnkosten. ‘En dan laat ik alle andere zorgkosten zoals loonstijging, gebouwen en ict nog buiten beschouwing’, zegt Ernst Kuipers van het Erasmus MC. De bestuursvoorzitter van het grootste UMC van Nederland wil door samenwerking en eigen initiatieven de medicatiekosten zoveel mogelijk beteugelen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ErnstKuipers400.jpg

‘De medicatiekosten lagen in 2010 nog op 100 miljoen euro en tegenwoordig al op 180 miljoen’, zegt Kuipers. ‘Die enorme stijging komt door constante vernieuwing door farmaceuten. Waar je voor de toediening van een bepaald middel een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog een infuus aanlegde ter waarde van 10.000 euro, is daar inmiddels een pil voor op de markt gekomen. Die doet precies hetzelfde maar patiënten hoeven niet meer aan een infuus. Die pil kost wel 30.000 euro. En zo kan ik veel meer voorbeelden noemen. Hepatitis-C was nog niet zo heel lang geleden niet goed met medicijnen te behandelen.

0
290

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.