Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ervaren verpleegkundigen verlaten de zorg

Jaarlijks verlaten duizenden ervaren verpleegkundigen vroegtijdig de zorg. Dit schrijft regionaal dagblad BN/De Stem. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) noemt de leegloop onder met name vijftigplussers 'verontrustend'.

Volgens beroepsorganisatie NU’91 komt de veiligheid van patiënten en personeel onder druk te staan. Veel vijftigplussers zeggen hun werk in de zorg op omdat het fysiek en mentaal te zwaar is geworden. Hun kennis en ervaring gaat dan verloren. Dat terwijl in de zorg tegenwoordig veel jonge en onervaren krachten rondlopen die de kennis goed kunnen gebruiken. Volgens V&VN moeten instellingen en ziekenhuizen een beter personeelsbeleid voeren om ouderen te behouden, zoals gunstigere werktijden, meer opleidingsmogelijkheden en minder zwaar fysiek werk. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Tekort aan verpleegkundigen verwacht

Meldpunt Arbeidsmarkt voor verpleegkundigen

Loon naar werken voor verpleegkundige

6 REACTIES

 1. Grootste boosdoener is de overheid en het management in de gezondheidszorg. Organisatie in de gezondheidszorg ontvangen geld van de overheid, maar dat geldbedrag wordt niet goed benut. Medewerkers krijgen lage loon, luttele loonsverhoging (1%), terwijl het werk veel verantwoordlijkheden met zich mee brengt, is zowel lichamelijk als geestelijk erg belastend. De kwaliteit in de zorg is onder de peil, Het management maakt overal een potje van en gaat met het geld er vandoor. Niemand spreekt de corrupte topmanagers aan en zij kunnen -als zij- niet meer in dezelfde organisatie werken hun corrupte werkzaamheden voortzetten. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de dupe geworden van het graaicultuur van de managers. Werknemers zijn bang om massaal te demonsterenen en weg te blijven. Dat is dom, dom, dom. Mensen je moet voor je medemens en voor je zelf opkomen. Met z’n allen staan de medewerkers in de gezondheidszorg sterk. Vraagt een hoger loonsverhoging, je krijgt 1 á 2 % loonsverhoging. Dat is te weinig. Anders gaat er grotensdeel naar de zakken van de topmanagers. Dat verdienen zij niet, maar jullie als personeel aan het bed wel!!Het is een graaicultuur geworden!!! Wie pakt de topmanagers aan. Er wordt veel gediscusieerd over verbetering, maar er ontstaat veel meer verslechtering in de gezondheidszorg. Je betaalt meer premie en en een hoge eigen bijdrage en je krijgt er weinig voor terug. Geen woorden, maar daden!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Zomaar een reactie.
  Niet alleen de leegloop is verontrustend, maar ook de gesloten deuren voor ervaren verpleegkundig (managers) van boven de 50, die graag terug het vak in wil.
  Na tientallen sollicitaties heb ik het opgegeven en voorgoed de gezondheidszorg de rug toegekeerd! Diep in mijn hart vind ik dit natuurlijk ontzettend jammer, ruim 34 jaar heb ik met veel plezier en inzet gewerkt. Inmiddels heb ik een uitdagende en boeiende baan in de zakelijke dienstverlening.
  Maar teleurstellend en verbazingwekkend blijf ik het wel vinden.

 4. Ik ben het eens met Freek G. , dat de regering TOTAAL geen weet heeft wat de zorg inhoud.
  De geringe interesse, zoals Freek schrijft, ligt aan een groot deel aan de organisatie, omdat , zeker het laatste jaar, er teveel op de schouders van de verzorgende en de verpleegkundige neer komt.
  Wat betreft Xantippe, zoals ik uit jou verlaal lees?! Vraag ik mij af, of je wel voor de zorg geschikt bent !
  Zelf ben ik 53 en loop alle ploegen.

 5. Ouwe wijn in nieuwe zakken. Al 25 jaar wordt hetzelfde verhaal gecopieerd. Niemand onderneemt iets, deels een volledig blinde volksvertegenwoordiging en regering deels ligt de verantwoordelijkheid bij de verpleging zelf een zeer geringe interesse in het vak en een zeer lage organisatiegraad. Dit probleem zal zich als een chronische ziekte in de gezondheidszorg invreten en voorlopig niet verdwijnen.

 6. Idd..nu ik de 45 nader en vraag of ik dagdiensten kan doen ipv. avonden in het ene te werken weekeinde per maand..krijg ik te horen dat 10 uur per week al zo weinig is/ gelijke belasting voor iedereen en ik zelf maar energie moet zien over te houden qua nog jonge kinderen bezig houden tussen 7 en 16 uur overdag..PLUS eenzame drukke avonddienst er achteraan..vindt men het nog gek ook dat je afbrandt en NIETS extra meer wilt doen of feestvieren qua je collega’s buiten die uren/dagen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.